Αυστραλοί επιστήμονες που ερευνούν πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα στον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του αποκάλυψαν ότι εκείνοι που μολύνθηκαν από πρώιμες παραλλαγές το 2020, παρήγαγαν αντισώματα, χωρίς όμως αυτά να είναι εξίσου αποτελεσματικά για τις νέες παραλλαγές του, όπως η ανησυχητική Δέλτα.

Φυσική ανοσία Vs μεταλλάξεων

Η έρευνα αποτελεί μία από τις πιο αναλυτικές μελέτες σχετικά με την ανοσοαπόκριση κατά της μόλυνσης της covid-19 προτείνει ότι ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός από τη φυσική ανοσοαπόκριση του οργανισμού μετά τη μόλυνση και δείχνει την ανάγκη να επενδύσουμε σε νέα σχέδια εμβολίων για να συμβαδίζουμε με τις αναδυόμενες παραλλαγές.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, αναλύθηκε ο ορός από 233 άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 σε διάστημα 7 μηνών και βρέθηκε ότι το επίπεδο ανοσίας με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου και την ιική παραλλαγή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος είχαν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι έξι παραλλαγών, που κυμαίνονται από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο κύμα στην Αυστραλία μέχρι τρεις παραλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Πόσο βοηθούν τα εμβόλια

«Ενώ τα εγκεκριμένα εμβόλια παρουσιάζουν καλές ανοσοαποκρίσεις, η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης ανάπτυξης εμβολίων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στις παραλλαγές» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μερικά ακόμα σημαντικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Οι αποκρίσεις αντισωμάτων SARS-CoV-2 διατηρούνται για έως επτά μήνες μετά τη μόλυνση.
  • Η ανοσοαπόκριση παρέμεινε σταθερή σε ορισμένα άτομα και ενώ μειώθηκε σε άλλα, κανένα άτομο δεν έδειξε αρνητική ανασοαπόκριση κατά τη διάρκεια της περιόδου των επτά μηνών.
  • Τα επίπεδα αντισωμάτων εξουδετέρωσης ιών συσχετίστηκαν με τη σοβαρότητα της COVID-19.
  • Τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν μετά από πρώιμη λοίμωξη εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη ισχύ σύνδεσης και εξουδετέρωσης αντισώματος σε παγκόσμια αναδυόμενες ιογενείς παραλλαγές.