Όταν αναφερόμαστε σε λαιμό και ντεκολτέ εννοούμε τον λαιμό από τη γραμμή του πιγουνιού και κάτω, το στέρνο, την περιοχή πάνω από το στήθος, την κλείδα και τους ώμους. Εκεί το δέρμα είναι πολύ λεπτό και περιέχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που δίνουν χρώμα στην επιδερμίδα και την προστατεύουν από την UV ακτινοβολία. Εξυπακούεται λοιπόν ότι τόσο η φυσική της ενυδάτωση όσο και η φυσική της αντηλιακή προστασία είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος.

Τι συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε

Συχνά ο λαιμός και το ντεκολτέ υποκύπτουν πρώτα στα σημάδια του χρόνου σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά. Οι φθορές από τον ήλιο, το οξειδωτικό αλλά και το ψυχολογικό στρες, και ο αμείλικτος νόμος της βαρύτητας, οδηγούν στην ορατή γήρανση και στη χαλάρωση με ταχείς ρυθμούς.

Επιπλέον, η συνεχώς φθίνουσα ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί το νερό και η ραγδαία μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι παράγοντες που οδηγούν μοιραία στην απώλεια σφριγηλότητας, οριζόντιες ρυτίδες στον λαιμό, «σαγρέ» υφή, στις πτυχώσεις στο ντεκολτέ και στις καφέ κηλίδες.

Κι εμείς όμως με τη σειρά μας κάνουμε κάποια λάθη και παραλείψεις, που συμβάλλουν οριστικά στην εμφάνιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τον χρόνο. Ποια είναι αυτά; Ας δούμε παρακάτω.

Λάθος #1 Παραλείπουμε το αντηλιακό

Για να σταματήσουμε επιπλέον φθορές, βεβαιωνόμαστε ότι εφαρμόζουμε γενναία ποσότητα αντηλιακού ευρέος φάσματος. Απαράβατος κανόνας, ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα – οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να μας βλάψουν, έστω και αν δεν μας ενοχλούν. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η παράλειψη του αντηλιακού έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Προσοχή: Ενα μέικ απ με SPF δεν είναι αρκετό για να μπλοκάρει τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Λάθος #2 Δεν καθαρίζουμε σωστά την περιοχή

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούμε ότι η φροντίδα της επιδερμίδας φτάνει ως το περίγραμμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να αμελούμε τον λαιμό και το ντεκολτέ κάθε φορά που καθαρίζουμε το πρόσωπο.

Λάθος #3 Δεν την ενυδατώνουμε καθόλου ή δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή σύνθεση

Ενα συνηθισμένο ατόπημα είναι να εφαρμόζουμε το γαλάκτωμα σώματος. Ομως τα περισσότερα γαλακτώματα σώματος δεν είναι σχεδιασμένα για να περιποιούνται ή να καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Για να προσφέρουμε λοιπόν ουσιαστική φροντίδα στην περιοχή, επιλέγουμε εξειδικευμένες συνθέσεις με ενεργά αντιγηραντικά και συσφιγκτικά συστατικά.

Λάθος #4 Εχουμε λάθος στάση ύπνου

Σε πολλές από εμάς αρέσει να κοιμόμαστε στο πλάι, όμως δυστυχώς αυτή η στάση εντείνει τις ρυτίδες στο κέντρο του στέρνου.

Λάθος #5 Περνάμε πολλή ώρα στις οθόνες

Κρατάμε όσο μπορούμε το κινητό ή το τάμπλετ στο ύψος των ματιών μας και αποφεύγουμε να σκύβουμε ή να καμπουριάζουμε, ώστε να αποφύγουμε τον σχηματισμό ρυτίδων.