Με τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα να αυξάνονται στην χώρα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν την χρήση μάσκας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, αν έχουν δηλαδή λάβει τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ακόμη και αυτοί ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.

Οι μεταλλάξεις μας απειλούν όλους

«Παρόλο που οι πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από τον κοροναϊό, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι σημαντικά μειωμένες, δεν είναι μηδενικές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Teresa Murray Amato, πρόεδρος Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης στο Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη.

Οι μεταλλάξεις κοροναϊού αποτελούν κίνδυνο για όλους, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με μελέτη στους Times of Israel, φαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από τον κίνδυνο νοσηλείας ενάντια στην μετάλλαξη Δέλτα κατά 90%.

Σε άλλη μελέτη επισημαίνεται ότι το εμβόλιο mRNA ήταν αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Λάμδα, η οποία ανακαλύφθηκε στο Περού.

Ναι ή όχι στην μάσκα;

Η δρ. Rochelle Walensky, διευθύντρια του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε στα πλαίσια ενημέρωσης ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων περιπτώσεων και θανάτων εξαιτίας της covid-19 πρόκειται για μη εμβολιασμένα άτομα.

«Τα εξουσιοδοτημένα εμβόλια μας παρέχουν προστασία έναντι των παραλλαγών που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατευόμαστε, ο τρόπος που προστατεύουμε τις οικογένειές μας, προλαμβάνοντας την σοβαρή νόσηση έως και τον θάνατο εξαιτίας του κοροναϊού» συμπλήρωσε.

«Εάν κινδυνεύετε από σοβαρή νόσηση εξαιτίας υποκείμενης πάθησης, παρακαλούμε μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο και τα οφέλη από τη χρήση μάσκας» τόνισε η ίδια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει όλους όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και να διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου.