Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί προτείνουν το μασάζ στην κοιλιά για καλύτερη υγεία.

Γιατί να κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας

Πρώτα απ ‘όλα, το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στην ανακούφιση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει και την διάθεσή σας.

«Εδώ και καιρό γνωρίζουμε για την σύνδεση της κοιλιάς με την συναισθηματική μας υγεία, πράγμα που αποδεικνύεται από το ένστικτο που αντανακλά τη διαίσθησή μας για τα πράγματα» λέει η Syndey Hastings, θεραπεύτρια μασάζ στο Four Moons Spa στο Encinitas της Καλιφόρνια.

Σημειώνει ότι μελέτες, όπως αυτή από το Journal of Osteopathic Medicine, έχουν συνδέσει το κοιλιακό μασάζ με την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αν και η σύνδεση εκεί μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να ανακουφίζουν τη γαστρεντερική δυσφορία, η οποία συχνά οδηγεί σε κακή διάθεση.

Επιπλέον, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με μια μορφή μασάζ στην κοιλιά που ονομάζεται «Tongmai Tiaoshen» έδειξε ότι αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για χρόνια αϋπνία.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι το μασάζ στο στομάχι ανακουφίζει τις κράμπες και τον πόνο της εμμήνου ρύσεως.

Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Κι ενώ το μασάζ στην κοιλιά χρήζει περαιτέρω μελέτης, μερικά από τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτό, περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη χαλάρωση.
  • Ενίσχυση και τόνωση των κοιλιακών μυών.
  • Απελευθέρωση σωματικής και συναισθηματικής έντασης.
  • Απελευθέρωση μυϊκών σπασμών.
  • Αυξημένη ροή αίματος στην κοιλιά.

Έτσι θα κάνετε μόνοι σας

  1. Βρείτε ένα άνετο και υποστηρικτικό μέρος όπου μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα με την κοιλιά σας εκτεθειμένη. Συνιστάται να υπάρχει κάποια στήριξη (όπως ένα μαξιλάρι) κάτω από τα γόνατα για να διασφαλιστεί η σωστή ευθυγράμμιση της μέσης.
  2. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν έναν χώρο με απαλό φωτισμό ή ήρεμη μουσική για να χαλαρώσουν περισσότερο. Πριν από το μασάζ, αφιερώστε λίγα λεπτά για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή, εστιάζοντας πραγματικά στην πλήρη κοιλιακή αναπνοή και όχι μόνο στο στήθος.
  3. Ζεστάνετε τα χέρια σας τρίβοντάς τα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αρωματικό λάδι που σας αρέσει, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε περισσότερο.
  4. Χρησιμοποιήστε την παλάμη του ενός χεριού για να κάνετε μασάζ σε ολόκληρο το στομάχι σας δεξιόστροφα αρκετές φορές. Είναι πολύ σημαντικό η κατεύθυνση του μασάζ να είναι δεξιόστροφα, καθώς αυτή είναι η γενική κατεύθυνση της πέψης στο λεπτό και το παχύ έντερο.
  5. Στη συνέχεια, κάντε μασάζ στην κεντρική γραμμή της κοιλιάς σας, ξεκινώντας μία ή δύο ίντσες κάτω από το στέρνο σας και τελειώνοντας δύο έως τέσσερις ίντσες πάνω από το ηβικό σας οστό.
  6. Κάντε το ίδιο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Στη συνέχεια, πιέστε σταθερά τα δάχτυλά σας στον ομφαλό σας. Συνεχίστε το μασάζ με ήπια πίεση και περιστρέψτε προς τα έξω από τον ομφαλό σας προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
  7. Μπορείτε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο σε συγκεκριμένες περιοχές ή να ενεργοποιήσετε σημεία που πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Κάντε το για έως και 20 λεπτά.
  8. Αφού τελειώσετε, αφιερώστε χρόνο για να συνεχίσετε να εστιάζετε στην αναπνοή σας και φροντίστε να σηκωθείτε αργά.