Το φαινόμενο ψυχρή λίμνη που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, και κυρίως τη Γερμανία και το Βέλγιο, έφτασε και στη χώρα μας ενώ από σήμερα αναμένεται να χτυπήσει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ήδη από χθες,  Κυριακή σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας σημειώθηκαν δυνατοί άνεμοι, ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες.

Άστατος ο καιρός – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τη νεότερη πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα Δευτέρα, στα ηπειρωτικά προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα κεντρικά και βόρεια (εκτός Θράκης) και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα.

Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τους 33 με 35 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις απογευματινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, αλλά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις που το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και στα ανατολικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 και στα ηπειρωτικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Στα νότια λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

   ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

   ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθιος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

5.000 κεραυνοί

Σύμφωνα με το meteo.gr, σχεδόν 5000 κεραυνούς έχει καταγράψει έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής 18/07 το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι καταγραφές των ηλεκτρικών εκκενώσεων και εμπεριέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης. 

Ισχυρό μπουρίνι στη Καρδίτσα

Ισχυρό μπουρίνι εν τω μεταξύ, έπληξε χθες, την περιοχή του Παλαμά στην Καρδίτσα  με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχόπτωση, το χαλάζι και τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή από τις 16.30 και μέσα σε λίγα λεπτά δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές στην πόλη κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι. Καλλιέργειες με βαμβάκι σχεδόν καταστράφηκαν ενώ αποκολλήθηκαν στέγες σπιτιών και αποθηκών.

Η χαλαζόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι διήρκεσαν δέκα λεπτά και ήταν αρκετοί σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωνσταντίνο Νούσιο, για να πλήξουν σε πρώτη εκτίμηση 5.000 – 6.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού στη Φλώρινα

Την Κυριακή στη Φλώρινα έπεσε χαλάζι και μάλιστα σε μέγεθος ενός καρυδιού, με τη χαλαζόπτωση στη Φλώρινα κράτησε πάνω από 15 λεπτά!