Αποτελεί ίσως την πρώτη αγαπημένη παραγγελία της ημέρας, αλλά ενώ ο καφές μπορεί γρήγορα να μας ξυπνήσει, νέα έρευνα από το University of South Australia επισημαίνει ότι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας «ρίξει» και ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.

Στα πόσα φλιτζάνια καφέ αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας

Στη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερους συνολικούς όγκους εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διεξήχθη από το UniSA’s Australian Centre for Precision Health σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα ερευνητών. Στα πλαίσια αυτής, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο μεταξύ 17.702 συμμετεχόντων (37-73 ετών), επισημαίνοντας εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορ της UniSA, δρ. Kitty Pham, αναφέρει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραλλαγές, διαπιστώσαμε με συνέπεια ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο όγκο του εγκεφάλου. Ουσιαστικά, η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει.

Ποια ποσότητα καφέ είναι η ιδανική

«Η τυπική καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι κάπου μεταξύ ενός και δύο φλιτζανιών. Φυσικά, ενώ τα μέτρα μονάδας μπορεί να διαφέρουν, μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είναι απαγορευτικά, αρκεί να μην ξεπερνάμε τα πέντε ή έξι» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση καφέ σας αυξάνεται σε περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα, είναι καιρός να ξανασκεφτείτε την επόμενη επιλογή σας και να επιλέξετε κάτι διαφορετικό για να τονωθείτε» καταλήγουν.

Ακολουθήστε το στο Google News