Το φαγητό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ηρεμία, ανακούφιση από το στρες και μια αίσθηση κανονικότητας όταν τα πράγματα φαίνεται ότι είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να έχει γίνει ο τρόπος με τον οποίο έχετε μάθει να αντιδράτε στο στρες, ανεξαρτήτως του αν αισθάνεστε πείνα ή όχι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ευχάριστο, όμως για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουν όταν διανύουν μια στρεσογόνα περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το νόστιμο, παχυντικό φαγητό λέγετε και «comfort food». Ξέρουμε ότι ορισμένα τρόφιμα, συνήθως αυτά που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος, μπορούν να μας προσφέρουν μια -προσωρινή- αίσθηση ηρεμίας.

Ωστόσο, το φαγητό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρόνιο μηχανισμό του οργανισμού σας για να διαχειριστεί το άγχος και κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, μιας και οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όταν είστε αγχωμένοι δεν είναι και οι πιο υγιεινές.

Φαγητό λόγω στρες: Πώς θα καταπολέμησετε αυτή τη συνήθεια

*Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας

Οι εκρήξεις κορτιζόλης που οφείλονται στο στρες, είναι αυτές που πυροδοτούν στα ζώα την ενστικτώδη αντίδραση της απομάκρυνσης ή της επίθεσης στην απειλή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε την περίσσεια κορτιζόλης είναι με το να μιμηθείτε την αντίδραση αυτή. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο για καθημερινή άσκηση, έστω για μισή ώρα περπάτημα. Υπό μία έννοια, όταν γυμνάζεστε είναι σαν να κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο σας υπαγορεύει η κορτιζόλη.

*Ξεκουραστείτε επαρκώς

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο οργανισμός σας αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία αφενός επιβαρύνει την ψυχολογία μας και αφετέρου αυξάνει την όρεξή σας για φαγητό. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί πείνα, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή λεπτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξής σας για φαγητό.

*Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

Δεν είναι απαραίτητο να απαρνηθείτε το τσιμπολόγημα, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές. Αν και δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν ως διά μαγείας το άγχος, υπάρχουν τροφές που βοηθούν την ψυχολογία σας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο σολομός, τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γαλοπούλα, η μπανάνα, η βρώμη, το χαμομήλι, η μαύρη σοκολάτα, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα είναι μερικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες.

Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Προτιμήστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο τσάι, φρέσκο ​​χυμό ή ακόμα και νερό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.

*Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας

Ενώ το φαγητό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στο άγχος, αν είναι η μόνη συναισθηματική διέξοδος που έχετε, θα πρέπει να βρείτε άλλους μηχανισμούς για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Συζητήστε με έναν φίλο σας όσα σας απασχολούν, ενώ αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.