Ολοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό για την υγεία του δέρματος και την άμυνά του ενάντια στην πρόωρη γήρανση. Ομως η εφαρμογή του από πολλούς θεωρείται μια βαρετή διαδικασία, ενώ η αίσθησή του πάνω στο δέρμα πολλές φορές δεν είναι και η πιο ευχάριστη, που σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει την κατάλληλη επιλογή. Λογικό, αφού υπάρχει τέτοια πληθώρα από διαφορετικές φόρμουλες αντηλιακών που είναι δύσκολο να επιλέξουμε τη σωστή για εμάς. Τζελ, γαλάκτωμα ή σπρέι; Αδιάβροχο, ανθεκτικό στον ιδρώτα, με χημικά ή οργανικά φίλτρα; Με SPF 15, 30, 50 ή 50+; Ολες οι απαντήσεις στο παρακάτω κουίζ που θα διαφωτίσει κάθε μας απορία.

1. Ο τόνος της επιδερμίδας σας είναι:

α. Πολύ ανοιχτός.
β. Ανοιχτόχρωμος.
γ. Σταρένιος.
δ. Σκουρόχρωμος.

Πώς θα περιγράφατε τον τύπο της επιδερμίδας σας;

α. Πολύ ξηρός, και τον χειμώνα με τάση για ξεφλούδισμα.
β. Κανονικός.
γ. Μεικτός – κάποιες περιοχές είναι ξηρές και άλλες πιο λιπαρές.
δ. Είναι λιπαρός έως πολύ λιπαρός, ιδίως το καλοκαίρι.

Οταν εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, το δέρμα σας:

α. Καίγεται πολύ εύκολα. Και γενικά δεν μπορώ να μαυρίσω.
β. Αρχικά κοκκινίζει και μετά σταδιακά μαυρίζει ελαφρώς.
γ. Μερικές φορές κοκκινίζει μέχρι να αποκτήσει ένα μέτριο μαύρισμα.
δ. Μαυρίζει εύκολα και σπανίως ερεθίζεται από τον ήλιο.

Ο μέσος όρος της καθημερινής σας έκθεσης στον ήλιο είναι:

α. Λιγότερο από 20’. Αποφεύγω τον ήλιο όσο τίποτε άλλο.
β. 20-60’. Λέω «ναι» στον ήλιο αλλά με φειδώ.
γ. Πάνω από μία ώρα. Λατρεύω την ηλιοθεραπεία.

Είστε λάτρεις των σπορ στην παραλία;

α. Με τίποτα. Φοράω καπέλο και γυαλιά και κάθομαι συνεχώς κάτω από την ομπρέλα.
β. Η αγαπημένη μου ασχολία στην παραλία είναι να χαλαρώνω διαβάζοντας, είτε κάτω από την ομπρέλα είτε στον ήλιο για να μαυρίσω, όχι όμως πάνω από 30’.
γ. Ενίοτε συμμετέχω σε ομαδικά παιχνίδια, όταν έχω παρέα.
δ. Ναι, πάντα απολαμβάνω τα παιχνίδια στην παραλία (ρακέτες, βόλεϊ, τρέξιμο, θαλάσσια σπορ).

Το ιδανικό αντηλιακό για εσάς περιλαμβάνει οργανικά φίλτρα;

α. Δεν με νοιάζει, αρκεί να ξέρω ότι με κρατούν ασφαλή.
β. Ναι, γενικά προτιμώ τα φυσικά καλλυντικά.
γ. Με ενδιαφέρει να είναι βιοδιασπώμενα ώστε να μην επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, οπότε δεν εξετάζω αν είναι τεχνητά ή φυσικά.
δ. Δεν έχω τάση για αλλεργίες, οπότε προτιμώ τα τεχνητά φίλτρα προηγμένης τεχνολογίας.

Αποτελέσματα

Περισσότερα α.

Ιδανικά, προτιμήστε αντηλιακά με SPF50+ και ανάλαφρη υφή γαλακτώματος για να αποφύγετε την υπερβολική τριβή που ερεθίζει το ευαίσθητο και πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα σας. Η σύνθεση πρέπει να είναι απαραιτήτως δερματολογικά ελεγμένη και υποαλλεργική. Επιπλέον, υπάρχουν και αντηλιακά τελευταίας τεχνολογίας, με αντιοξειδωτικά, υαλουρονικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να ενδυναμώσετε τον επιδερμικό φραγμό σας.

Περισσότερα β.

Είτε έχετε ευαίσθητο δέρμα που αντιδρά εύκολα είτε σας αρέσουν τα καλλυντικά που είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Το ιδανικό αντηλιακό για εσάς έχει πολύ υψηλό SPF και οργανικά φίλτρα ή σύνθεση που σέβεται το θαλάσσιο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές φόρμουλες που σας ταιριάζουν, αλλά η επιδερμίδα σας θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από την πλούσια υφή ενός γαλακτώματος. Τα φυσικά φίλτρα περιλαμβάνουν συνήθως διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία αντανακλούν τις UV ακτίνες, αποτρέποντας να διεισδύσουν στο δέρμα.

Περισσότερα γ.

Το ιδανικό γαλάκτωμα για εσάς είναι σε μορφή γαλακτώματος ή τζελ που ενσωματώνεται στο δέρμα, διατηρώντας το καλά ενυδατωμένο και προστατευμένο. Τα αντηλιακά που έχουν πολλαπλή δράση όπως οι συνθέσεις που επιταχύνουν το μαύρισμα και που προσφέρουν παράλληλη αντιγήρανση, χάρη σε αντιοξειδωτικά συμπλέγματα, θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας. Επιπλέον, οι συνθέσεις 2 σε 1 ταιριάζουν στην ανθεκτική και χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες επιδερμίδα σας.

Περισσότερα δ.

Το ιδανικό αντηλιακό για εσάς πρέπει να είναι ανθεκτικό στον ιδρώτα ή αδιάβροχο, είτε σε μορφή σπρέι είτε γαλακτώματος είτε τζελ, προκειμένου να απολαμβάνετε ανέμελα τα παιχνίδια στον ήλιο. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις θα σας επιτρέψουν να παραμείνετε αρκετή ώρα εκτεθειμένοι, και επιπλέον είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην κολλάει η άμμος πάνω σας και να μη «λιώνουν» από τη ζέστη μπαίνοντας στα μάτια σας. Επίσης, οι ματ φόρμουλες είναι ιδανικές για εσάς που έχετε υπερβολική λιπαρότητα. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε θέμα με την ακμή, επιλέξτε ένα εξειδικευμένο αντηλιακό που ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και δεν κλείνει τους πόρους.

Tips

– Οσοι έχουν σκούρα επιδερμίδα ή εκτίθενται στον ήλιο λιγότερο από 20 λεπτά τη μέρα, δεν χρειάζονται ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από SPF50, αλλά ούτε και χαμηλότερο από SPF 15.

– Τo SPF15 φιλτράρει μονάχα το 93% της UVB ακτινοβολίας, οπότε επιλέγοντας ένα αντηλιακό με χαμηλότερο από αυτόν δείκτη αυξάνονται οι πιθανότητες εγκαύματος ή πιο σοβαρών παθήσεων.

– Οσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης τόσο μειώνεται η επίδραση της UVB ακτινοβολίας, επιτρέποντας να παρατείνουμε την έκθεσή μας και την ασφάλειά μας. Σημειωτέον ότι ο δείκτης 50 φιλτράρει το 99% των ακτίνων UVB. Ετσι αν κοκκινίζουμε εύκολα ή σκοπεύουμε να μείνουμε αρκετή ώρα στον ήλιο, τότε επιλέγουμε απαραιτήτως ένα αντηλιακό με SPF50.

– Εκτός από το SPF, που δρα ενάντια στη UVB ακτινοβολία, ελέγχουμε αν το αντηλιακό μας παρέχει προστασία απέναντι και στη UVA, η οποία δεν έχει άμεσα ορατά συμπτώματα, αλλά μακροπρόθεσμα εκφυλίζει τα κύτταρα προκαλώντας πρόωρη γήρανση καθώς και άλλες, πιο σοβαρές παθήσεις.

– Αν είμαστε λάτρεις των σπορ, τότε επιλέγουμε συνθέσεις που δημιουργούν ένα αδιάβροχο φιλμ στο δέρμα και διατηρούν σταθερό τον δείκτη προστασίας SPF 50+/PPD 26, ακόμα και όταν είμαστε βρεγμένοι.