Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώτε μια μπάλα παγωτό ή να πίνετε ένα κοκτέιλ μια στο τόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, με κυριότερες τις καρδιοπάθειες.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα, επειδή περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που επιβραδύνουν την πέψη τους και τα καθιστούν μια πιο καλή πηγή ενέργειας.

Επομένως, ο στόχος σας πρέπει να είναι να περιορίσετε τα προστιθέμενα σάκχαρα, όπως αυτά που εντοπίζονται στα σιρόπια, τις σοκολάτες, τα συσκευασμένα γλυκά σνακ και τα επιδόρπια. Ας δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας.

*Χρησιμοποιήστε φρούτα και κανέλα στο πρωινό σας

Τα συσκευασμένα δημητριακά, οι έτοιμοι χυμοί και τα γιαούρτια με γεύση συχνά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από όση θα περιμένατε. Επομένως, καλό είναι να επιλέξετε ένα σκέτο γιαούρτι και να το συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα και μερικούς ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, φτιάξτε βρώμη με κανέλα (που χαρίζει γλυκιά γεύση ακόμη και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης) και αργότερα προσθέστε μερικά ψιλοκομμένα φρούτα.

*Αλλάξτε συνήθειες

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τη ζάχαρη στο πρωινό σας είναι να επιλέξετε αλμυρά τρόφιμα αντί για γλυκά. Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε κάθε πρωί ψωμί με μαρμελάδα, δοκιμάστε να τρώτε μερικές φορές την εβδομάδα βραστά αυγά ή ομελέτα με μανιτάρια. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο πιο χορταστική είναι η πρωτεΐνη, θα θελήσετε να βγάλετε τη ζάχαρη από το πρωινό σας.

*Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων

Η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως: γαλακτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης, ζάχαρη άχνη, ινβερτοσάκχαρο, ισογλυκόζη, καστανή ζάχαρη, λακτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, νέκταρ αγκάβε, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου, σιρόπι καστανής ζάχαρης, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο, φρουκτόζη.

*Μειώστε τη ζάχαρη όταν μαγειρεύετε

Λίγη έξτρα ζάχαρη στις πίτες είναι χρήσιμη για να αναδείξει τη γλυκύτητα των φρούτων και να δημιουργήσει μια ιδανική υφή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στις αγαπημένες σας συνταγές κατά 1/3 ή ακόμα και κατά 1/2, αφού οι μικρότερες ποσότητες εξακολουθούν να λειτουργούν μια χαρά.

*Επιλέξτε εποχιακά φρούτα

Εάν έχετε φάει ποτέ βατόμουρα τον Ιανουάριο, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι τα φρούτα εκτός εποχής δεν είναι τόσο γευστικά όσο τα εποχιακά. Επομένως, προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό.

*Δοκιμάστε τα κονσερβοποιημένα φρούτα

Αν τα αγαπημένα σας φρούτα είναι εκτός εποχής, μπορείτε να δοκιμάσετε μια κονσερβοποιημένη εκδοχή τους, ωστόσο προσέξτε επειδή τα κονσερβοποιημένα φρούτα ορισμένες φορές περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπια. Προτιμήστε τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε νερό ή στο δικό τους χυμό.

*Καταναλώστε φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και έτσι μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε τις λιγούρες. Συμπεριλάβετε, λοιπόν, στη διατροφή σας λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης και όσπρια.

*Κοιμηθείτε επαρκώς

Βεβαιωθείτε κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ και ότι δεν βασίζεστε μόνο στον καφέ για να έχετε ενέργεια. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται σταθερά λιγότερο από 7-9 ώρες τη νύχτα, καταναλώνουν περισσότερες γλυκές λιχουδιές και ζαχαρούχα ποτά, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται επαρκώς. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε αν θα δείτε ένα ακόμη επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά ή θα κοιμηθείτε, επιλέξτε το δεύτερο.