Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη στήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Αυτήν την περίοδο λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι προσλαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε ώστε να έχουμε έναν δυνατό οργανισμό.

Οι βιταμίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

*Βιταμίνες C και E

Όταν το σώμα μας καταπολεμά μια μόλυνση, βιώνει οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να διαπεράσουν τα τοιχώματα των κυττάρων, προκαλώντας διαρροή του περιεχομένου σε ιστούς και επιδείνωση της φλεγμονής. Οι βιταμίνες C και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι η πιπεριά τσίλι, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι φράουλες.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια.

*Βιταμίνη D

Ορισμένα ανοσοκύτταρα χρειάζονται βιταμίνη D για να καταστρέψουν τα παθογόνα που προκαλούν μόλυνση. Αν και η έκθεση στον ήλιο είναι ο βασικός τρόπος να συνθέσουμε βιταμίνη D, τώρα που έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις μας και ο καιρός δεν προσφέρεται, καλό είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα ψάρια, τα αυγά και ορισμένα γαλακτοκομικά.

*Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του δέρματος, του αναπνευστικού και του εντέρου, καθώς και για την παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τα παθογόνα που προκαλούν μόλυνση.

Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα τυριά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Επίσης, τα λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο εντοπίζεται σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως η κολοκύθα και τα καρότα.

*Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, ιδίως οι Β6, Β9 και Β12, βοηθούν στην πρώτη απόκριση του σώματός μας όταν αναγνωρίσει ένα παθογόνο.

Καλές πηγές Β6 είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κρέας.

Η B9 (φυλλικό οξύ) εντοπίζεται σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Η B12 (κυανοκοβαλαμίνη) εντοπίζεται σε ζωικής προέλευσης προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στο εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.