Αν και η θεραπευτική της δράση είναι γνωστή εδώ και αιώνες, η ιδιότητά της ως καλλυντικού εκτιµήθηκε ιδιαίτερα πριν από λίγα χρόνια, όταν οι κοσµετολόγοι αποφάσισαν να εισαγάγουν την άργιλο σε βαζάκι, µε τη µορφή µάσκας, προκειµένου να τη φυλάξουµε στο ντουλάπι του µπάνιου µας.

Ετσι, ξεκίνησε ως beauty trend, στη συνέχεια όµως αποτέλεσε βασικό κοµµάτι της περιποίησής µας, χάρη στα άµεσα οφέλη της. Προσοχή όµως! Δεν ταιριάζουν όλα τα είδη αργίλου σε όλες τις επιδερµίδες.

Να πώς θα διαλέξετε τη σωστή για να έχετε το ανάλογο αποτέλεσµα.

Τα είδη της

Η ποικιλία των χρωμάτων της αργίλου οφείλεται στη διαφορετική περιεκτικότητά της σε οξείδια του σιδήρου και του μαγνησίου.

-Πράσινη

Είναι η πιο πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, φώσφορο κ.ά. Γι’ αυτό θεωρείται ιδανική για τον σε βάθος καθαρισμό, ενώ παράλληλα χαρίζει ματ όψη.

Ιδανική για: Λιπαρό, μεικτό ή με τάσεις ακμής τύπο. Δεν ενδείκνυται για ξηρές επιδερμίδες διότι έχει την τάση να απορροφά υγρασία. Επίσης αντιμετωπίζει την ξηροδερμία και εξισορροπεί τη λιπαρότητα του τριχωτού.

Tip: Προσθέστε µια κουταλιά του γλυκού λάδι jojoba και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου για καθαρισµό και ενυδάτωση στα λιπαρά δέρµατα.

-Ασπρη

Είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και καολίνη. Πρόκειται για ένα ορυκτό που προάγει την ανάπλαση και την επανόρθωση. Θεωρείται ένα από τα πιο ήπια είδη αργίλου, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και απαλυντικό χαρακτήρα.

Ιδανική για: Κάθε τύπο, αλλά κυρίως για την ώριμη επιδερμίδα ή την πολύ ξηρή. Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση της λάμψης των ξηρών, εύθραυστων μαλλιών.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι αμυγδαλέλαιου και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου για την ενίσχυση της ενυδάτωση και της αντιγήρανσης.

-Μπλε

Αρκετά σπάνιος τύπος αργίλου που ενυδατώνει και οξυγονώνει. Γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετικός για την άμυνα της επιδερμίδας και των μαλλιών ενάντια στην περιβαλλοντική μόλυνση. Παράλληλα θρέφει σε βάθος και προστατεύει την τρίχα.

Ιδανική για: Κάθε τύπο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατική στη θαµπή, άτονη και κουρασµένη επιδερµίδα, αλλά και στα ξηρά, βαµµένα µαλλιά.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι jojoba και δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανίου για την ενίσχυση της ενυδάτωσης και την ανανέωση του δέρματος.

-Ροζ

Προκύπτει από τον συνδυασμό της λευκής και της κόκκινης αργίλου, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχει τις ιδιότητες και των δύο ειδών. Καθαρίζει απαλά, χωρίς να ερεθίζει, και χαρίζει άμεσα λάμψη στο δέρμα.

Ιδανική για: Τον ξηρό, ευαίσθητο τύπο που ερεθίζεται εύκολα, αλλά και για το τριχωτό της κεφαλής που χρειάζεται αναζωογόνηση.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι αμυγδαλέλαιου και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από νέρολι, το οποίο είναι κατάλληλο για την ανάπλαση του ευαίσθητου δέρματος.

-Κίτρινη

Τονώνει, οξυγονώνει και απολεπίζει ήπια, ενώ έχει και αντιρυτιδικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει λιγότερα οξείδια σιδήρου από την πράσινη άργιλο, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον ευαίσθητο τύπο δέρματος.

Ιδανική για: Τη μεικτή επιδερμίδα, ωστόσο χάρη στον ήπιο χαρακτήρα της είναι ιδανική και για την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα ή την ώριμη. Κατάλληλη και για την εξυγίανση του τριχωτού.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά λάδι καλέντουλας και μία σταγόνα αιθέριο έλαιο μύρου. Το λάδι καλέντουλας έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο μύρου είναι κατάλληλο για αντιγήρανση και ανάπλαση στις ώριμες επιδερμίδες.

-Κόκκινη

Εξισορροπεί, τονώνει, καθαρίζει σε βάθος. Το χρώμα της οφείλεται στην πλούσια ποσότητα σε οξείδια του σιδήρου.

Ιδανική για: Κάθε τύπο δέρματος, ιδίως για τον ευαίσθητο, ερεθισμένο τύπο, με τάση για κοκκινίλες από σπασμένα αγγεία, ουλές, ραγάδες. Εκτός από το πρόσωπο, χρησιμοποιείται και στο σώμα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι jojoba και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο έχει αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Παράλληλα όμως θεωρείται εξαιρετικό αντιβακτηριδιακό.

-Γκρι

Ονομάζεται αλλιώς Μπεντονίτης (Bentonite) και προέρχεται από την ηφαιστειακή στάχτη. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, γι’ αυτό και δρα αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ρύπων, των ακαθαρσιών της επιδερμίδας καθώς και στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Ιδανική για: Τις λιπαρές, μεικτές επιδερμίδες ή για εκείνες που έχουν ανάγκη από βαθύ καθαρισμό.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι αμυγδαλέλαιου και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο φασκόμηλου (clary sage), το οποίο έχει αναζωογονητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

-Αργιλος Rhassoul

Προέρχεται από το Μαρόκο και θεωρείται η πιο ισχυρή για την αποτοξίνωση της επιδερμίδας.

Ιδανική για: Τα λιπαρά ή ακνεϊκά δέρματα.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι jojoba και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από πατσουλί, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες.

-Fullers’ Εarth Ή λάσπη από το Multan

Περιέχει μπετονίτη και για αυτό έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια λεπτή καφέ άργιλο, πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και σε πυρίτιο. Για αυτό τη χρησιμοποιούμε για τη λεύκανση του δέρματος. Επιπλέον, είναι εξαιρετικό μαλακτικό για το δέρμα.

Ιδανικό για: Επιδερμίδες με δυσχρωμίες αλλά και για τον λιπαρό τύπο.

Tip: Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι argan και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από λιβάνι (frankincense). Η παραπάνω μάσκα είναι απαραίτητο να γίνεται τις βραδινές ώρες εξαιτίας του αιθέριου ελαίου λεμονιού.

Μάσκα με άργιλο: Πώς την εφαρμόζουμε και πώς την αφαιρούμε

Αφού λοιπόν επιλέξετε την κατάλληλη σύμφωνα με τις ανάγκες σας, ακολουθήστε τα βήματα για τη σωστή εφαρμογή της.

#1 Κάντε καθαρισμό

Προτού εφαρμόσετε τη μάσκα, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσετε μια καθαριστική σύνθεση για να απομακρύνετε το μακιγιάζ, το σμήγμα, ρύπους από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Ετσι, θα βοηθήσετε το συστατικό να δράσει στο μάξιμουμ.

#2 Απλώστε μια ομοιόμορφη στρώση

Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε μεγάλη ποσότητα. Ενα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα μάσκας αρκεί για να χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή γίνεται πάντα με καθαρά χέρια. Αν δεν επιθυμείτε να τα λερώσετε, χρησιμοποιήστε ένα πινέλο παρόμοιο με εκείνο του μέικ απ, το οποίο διευκολύνει τη λεπτή και ομοιόμορφη εφαρμογή της στρώσης.

#3 Περιμένετε 10-15 λεπτά

Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό, ακούστε μουσική, κάντε ζάπινγκ ή απλώστε μια θρεπτική μάσκα στα μαλλιά. Γενικώς χαλαρώστε και αποφύγετε να μιλάτε για να μη «σπάσει».

#4 Αφαιρέστε την

Εφόσον έχει στεγνώσει η μάσκα, είναι ώρα να ξεπλύνετε το πρόσωπο. Βρέξτε ένα μαλακό ύφασμα και τρίψτε απαλά τη μάσκα με κυκλικές κινήσεις. Τσεκάρετε αν έχετε αφαιρέσει τα υπολείμματά της στη γραμμή του πηγουνιού, τη γραμμή των μαλλιών και τους κροτάφους.

#5 Στεγνώστε την επιδερμίδα

Σκουπίστε απαλά, ταμποναριστά με μια καθαρή, μαλακή πετσέτα, χωρίς να τρίβετε το πρόσωπό σας. Η όψη σας έγινε αμέσως πιο λαμπερή και αναζωογονημένη.

#6 Ενυδατώστε

Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να απλώσετε έναν αντιγηραντικό ορό, ο οποίος μετά τον σπέσιαλ καθαρισμό θα διεισδύσει σε βάθος  και θα δράσει πιο αποτελεσματικά. Αφού απορροφηθεί εντελώς, συνεχίστε κανονικά με την κρέμα σας.

Tip: Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2-3 φορές την εβδομάδα και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα της επιδερμίδας σας έχει βελτιωθεί θεαματικά. Τα μαύρα στίγματα και οι ερεθισμοί έχουν μειωθεί αισθητά, οι πόροι είναι λιγότερο ορατοί και η λάμψη σας έχει αυξηθεί.