Το καλοκαίρι πρέπει να προσαρμόζουμε την περιποίησή μας. Ο πρωτεύων λόγος είναι αφενός για να θωρακίσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας από τη φωτογήρανση, την υγρασία και τη ζέστη, αφετέρου να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια την ευεργετική επίδραση που έχει το καλοκαίρι στην εμφάνισή μας. Με αυτό το σκεπτικό, συγκεντρώσαμε τα παρακάτω δοκιμασμένα tips που έχουμε ήδη εντάξει εδώ και χρόνια στην καλοκαιρινή μας ρουτίνα ομορφιάς, τα οποία έχουν εγγυημένο αποτέλεσμα.

Κάνουμε πιο συχνά απολέπιση σώματος

Κόντρα στην κοινή αντίληψη, το βήμα αυτό είναι ένα από τα μυστικά για να διαρκέσει περισσότερο το μαύρισμά μας, γιατί απομακρύνει τα γερασμένα κύτταρα που ευθύνονται για τη θαμπή μας όψη και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της ενυδατικής κρέμας. Ετσι, αυξάνουμε τη συχνότητα σε 2-3 φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα σκραμπ με έλαια, που εκτός του ότι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, θρέφει την επιφάνεια της επιδερμίδας. Ωστόσο, η απολέπιση πρέπει να γίνεται το βράδυ και όχι το πρωί ώστε να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς από τον ήλιο. Επιπλέον, το βράδυ επιταχύνεται και η αναγέννηση των νέων κυττάρων.

Ελαφριές και light

Ο συνδυασμός της ζέστης και των ενισχυμένων θρεπτικών καλλυντικών προκαλεί υπερβολικές γυαλάδες και μπλοκάρει τους πόρους. Ετσι ανασυντάσσουμε τη λίστα με συνθέσεις φροντίδας μας και αντικαθιστούμε τις βαριά ενυδατικές συνθέσεις με πιο ελαφριές.

Eπενδύουμε στα καλλυντικά με αντιοξειδωτικά

Μαζί με το αντηλιακό, η βιταμίνη C είναι το πιο χρήσιμο καλλυντικό στοιχείο για το πρόσωπο, όλον τον χρόνο, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η δράση της εμποδίζει τον σχηματισμό δυσχρωμιών, εξομαλύνει τις ήδη υπάρχουσες καθώς και τις λεπτές γραμμές, ενώ συμβάλλει στην άμυνα ενάντια στη φωτογήρανση. Ετσι, μετά τον βραδινό καθαρισμό προσώπου εφαρμόζουμε έναν ορό με καθαρή βιταμίνη C, σε συγκέντρωση 10% και πάνω, για καλύτερα αποτελέσματα.

Προσέχουμε την αποτρίχωση

Αν χρησιμοποιούμε το ξυραφάκι για να απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, δεν παραλείπουμε να απλώνουμε σε βρεγμένο δέρμα αφρό προκειμένου να γλιστράει καλύτερα η λεπίδα και να αποφεύγουμε μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικό το έλαιο σώματος. Ετσι εκτός από τέλειο, βαθύ ξύρισμα, ενυδατώνουμε σε βάθος το δέρμα και του προσφέρουμε λάμψη και απαλότητα, που τόσο χρειάζεται μετά την ηλιοθεραπεία. Τέλος, αποφεύγουμε το ξύρισμα λίγο πριν πάμε στην παραλία, γιατί το αλάτι και ο ήλιος πιθανώς να προκαλέσουν ερεθισμό και κοκκινίλες στο δέρμα.

Αποφεύγουμε τα οξέα

Οσον αφορά την απολέπιση, καλό είναι να αποφεύγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες το πίλινγκ με οξέα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν πανάδες εξαιτίας του έντονου ήλιου. Επιπλέον αν χρησιμοποιούμε καλλυντικά που είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν τις δυσχρωμίες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε μία κρέμα ημέρας με SPF 50 ή ένα αντίστοιχο αντηλιακό, για υψηλή αντηλιακή προστασία.

Στο ψυγείο

Διατηρούμε στο ψυγείο κάποια από τα καλλυντικά μας, έτσι ώστε η εφαρμογή τους να είναι μια διπλά απολαυστική διαδικασία, χάρη στη δροσερή τους θερμοκρασία. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να φυλάξουμε το σπρέι προσώπου καθώς και το after sun ή την ενυδατική σώματος. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τα προϊόντα μακιγιάζ μας προκειμένου να μην αλλοιωθούν από τη ζέστη.

Αδιάβροχες συνθέσεις μακιγιάζ

Το μακιγιάζ συνήθως «λιώνει» το καλοκαίρι και δεν διαρκεί παρά ελάχιστες ώρες, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας είτε εξαιτίας της θάλασσας. Ετσι αντικαθιστούμε τα βασικά προϊόντα μακιγιάζ μας με αδιάβροχες συνθέσεις που θα διατηρηθούν αναλλοίωτες κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα προϊόν ως το πιο απαραίτητο, αυτό θα λέγαμε ότι είναι η μάσκαρα, μιας και μόνη της αρκεί για να τονίσει το βλέμμα μας. Αλλωστε το καλοκαίρι ισχύει ο κανόνας less is more για το μακιγιάζ, αφήνοντας την όμορφη, μπρονζέ όψη να  πρωταγωνιστεί στην εμφάνισή μας. Τέλος, βεβαιωνόμαστε ότι οι συνθέσεις μας – συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών προσώπου με χρώμα – είναι μη φαγεσωρογόνες, για να αποφύγουμε την έξαρση της ακμής.

Ενυδάτωση στο φουλ

Πρόκειται για το δεύτερο βασικότερο βήμα για την παράταση του μαυρίσματος και τη λάμψη του. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση την έχει το δέρμα μας μετά το ντους, την απολέπιση και βέβαια έπειτα από μια μεγάλη μέρα στην παραλία. Αν είναι ξηρό ή αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο από τον ήλιο, τότε επιλέγουμε ένα body butter που είναι πιο πλούσιο σε έλαια και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μία after sun σύνθεση με ανακουφιστικά συστατικά, όπως η aloe vera και το γιαούρτι, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ερεθισμούς από τον ήλιο και παράλληλα προσφέρει πλούσια ενυδάτωση.

Επιλέγουμε αντηλιακά με υψηλούς δείκτες ευρείας προστασίας

Πλέον δεν αποτελεί tip ούτε κάποιο μυστικό ομορφιάς, αλλά το κατεστημένο. Είναι γνωστό σε όλους μας πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό, ίσως το πιο απαραίτητο από τα καλλυντικά μας. Οσον αφορά το πρόσωπο και τον λαιμό, μπορούμε να επιλέξουμε αντηλιακές συνθέσεις με χρώμα, αντί για μέικ απ, οι οποίες θα καλύψουν τυχόν ατέλειες και θα μας εξασφαλίσουν τη μέγιστη προστασία. Θα τις βρούμε σε μορφή κρέμας, σε compact μορφή και σε πούδρα.

Στην παραλία δεν παραμελούμε το αντηλιακό στα ευαίσθητα σημεία

Αυτά είναι τα αφτιά, τα χείλη, τα πόδια, το πάνω μέρος από τις παλάμες μας και φυσικά ο λαιμός. Επίσης είναι πολύ σημαντική η ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες περίπου. Αν μας είναι δύσκολο να το θυμόμαστε, μπορούμε να βάλουμε υπενθύμιση στο κινητό μας.

Μένουμε στη σκιά

Οσο καλό κι αν είναι το αντηλιακό μας, δεν μας προστατεύει 100% από τον ήλιο. Γι’ αυτό όλοι οι ειδικοί συνιστούν να τον αποφεύγουμε. Επίσης, ένα καπέλο και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς είναι απαραίτητα αξεσουάρ τόσο για την παραλία όσο και στην πόλη.

Ενυδάτωση εκ των έσω

Για να διατηρούμε υγιές, απαλό και νεανικό το δέρμα μας, αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών και προσέχουμε τη διατροφή μας. Ετσι πίνουμε πολύ νερό, ιδανικά πάνω από ένα λίτρο καθημερινά, καθώς και δροσερά και υπερδυναμωτικά smoothies. Επίσης τρώμε 4-5 μερίδες φρούτα και πράσινα λαχανικά προκειμένου να προσλαμβάνουμε την απαραίτητη υγρασία, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να αμύνεται πιο αποτελεσματικά ενάντια στον ήλιο.