Το καλοκαίρι έχει επισήμως ξεκινήσει με την έλευση του Αυγούστου και ενώ τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, αφού ο κορωνοϊός δεν κάνει… διακοπές.

Ωστόσο μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς κάτω από τον ήλιο είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε φέτος τις διακοπές μας, ακολουθώντας ταυτόχρονα και ορισμένες οδηγίες για την προσωπική μας ασφάλεια.

Ψηφιακό πιστοποιητικό και self-test

Για να ταξιδέψουμε φέτος στα αγαπημένα μας νησιά με το πλοίο θα πρέπει είτε να έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τουλάχιστον 14 μέρες πριν, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε να έχουμε διαγνωστεί αρνητικοί σε μοριακό έλεγχο έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού ή σε self-test εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Διαφορετικά, μπορείτε να επιδείξετε βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από δύο έως και εννέα μήνες μετά τη νόσηση.

Εάν επιλέξετε το αεροπλάνο, τότε είναι σημαντικό να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό σας, προσκομίζοντας και πάλι το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Εναλλακτικά να έχετε διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR – λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος – εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης ή σε rapid test – ταχεία ανίχνευση αντιγόνου – εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου πριν από την πτήση ή σε self-test (αυτοδιαγνωστικό έλεγχο) πάλι εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιδείξετε τη βεβαίωση νόσησης.

Η πιστοποίηση του αποτελέσματος του ελέγχου του self-test πραγματοποιείται μέσω της δήλωσης της βεβαίωσης του αποτελέσματος ενώ για τη μέθοδο PCR και rapid test ισχύει η επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης ηλεκτρονικά ή και έντυπα.

Πρώτα τσεκ απ και μετά βαλίτσες

Εκτός από τις «νέες» προϋποθέσεις, δεν πρέπει να αμελούμε και τα τσεκ απ, καθώς δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που απειλεί την υγεία μας.

Αντ’ αυτού ο δρ Bradley Connor, ειδικός για την ταξιδιωτική υγεία και πρόεδρος της International Society of Travel Medicine (ISTM), μας παροτρύνει «να σκεφτούμε την υγεία μας προτού ταξιδέψουμε.

Εάν έχετε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, κάντε έναν έλεγχο πριν φύγετε. Καλό θα ήταν να μάθετε και όσο περισσότερα μπορείτε εκ των προτέρων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που αφορούν τον προορισμό που έχετε επιλέξει».

Βρείτε την κατάλληλη μάσκα

Ακόμα και αν ο προορισμός σας είναι σχετικά κοντά, η μάσκα είναι απαραίτητη αν ταξιδεύετε μαζί με άτομα που δεν γνωρίζετε. Βρείτε έναν τύπο μάσκας που σας ταιριάζει, είναι άνετος και μην ξεχάσετε να έχετε αρκετές μαζί σας για να τις αλλάζετε συχνά ή σε περίπτωση ατυχήματος. Η χρήση της μάσκας όχι μόνο σας προστατεύει αλλά λειτουργεί και ως μια οπτική υπενθύμιση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις.

Αντηλιακό και… αντισηπτικό

Μετά το αντηλιακό, ένα εξίσου must των καλοκαιρινών μας διακοπών είναι το αντισηπτικό. Από το ταξίδι σας με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο μέχρι την άφιξή σας στον προορισμό σας είναι σημαντικό να έχετε πάντα εύκαιρο το αντισηπτικό σας, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι διαθέσιμο όπου κι αν πάτε.

Χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό χεριών ειδικά αφού ακουμπήσετε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς, όπως τα κουμπιά στον ανελκυστήρα, τα πόμολα ή τις χειρολαβές.

Είτε έχετε εμβολιαστεί είτε όχι, απολυμαίνοντας τακτικά τα χέρια σας διακόπτεται τόσο η μετάδοση του ιού όσο και η εξάπλωσή του, ενισχύοντας την ανοσία του πληθυσμού.

Μην ξεχνάτε το travel kit

Οι ειδικοί μάς προειδοποιούν να αναμένουμε το απροσδόκητο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για αυτό, φτιάχνοντας το δικό μας travel kit υγείας, εξοπλισμένο με:

· Παυσίπονα για διάφορους σωματικούς πόνους, όπως ο πονοκέφαλος.

· Αντιδιαρροϊκά ή φάρμακα για στομαχικές διαταραχές.

· Δραμαμίνη για τυχόν ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

· Εντομοαπωθητικά και αντικουνουπικά.

Πλύνετε τα χέρια σας σε κάθε ευκαιρία

Το πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε ιό ή βακτηριακή ασθένεια, σύμφωνα με τη δρα Isabelle Nuttall, ειδικό για τις μολυσματικές ασθένειες στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Η σωστή τεχνική είναι το «κλειδί».

Εάν είστε σε δημόσιο χώρο, πρώτα τραβήξτε προς τα κάτω το χαρτί ώστε να έχετε ένα καθαρό φύλλο για να τα στεγνώσετε αφού τα πλύνετε.

Στη συνέχεια, βρέξτε τα χέρια σας με νερό και σαπουνίστε τα καλά για τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια της παλάμης, ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και κάτω από τα νύχια. Αν δεν έχετε αυτή την επιλογή, χρησιμοποιήστε το αντισηπτικό σας.

Αποφύγετε την πολυκοσμία και στις διακοπές

Η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο του εαυτού σας όσο και των γύρω σας. Αν σκέφτεστε να δείτε τα αξιοθέατα, προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας εκτός από τις ώρες αιχμής για να αποφύγετε τα πλήθη.

Οι εκδρομές σε εξωτερικούς χώρους ενέχουν επίσης μικρότερο κίνδυνο, οπότε προτιμήστε τους σε ώρες που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός.

Καλύτερα κατάστρωμα

Αν ταξιδέψετε με πλοίο προτιμήστε μια θέση στο κατάστρωμα και φυσικά μην ξεχνάτε να φοράτε τη μάσκα σας και να τηρείτε τις αποστάσεις ειδικά στους εσωτερικούς του χώρους.