Καλοκαίρι! Εποχή για παραλίες, πάρτυ στην πισίνα και… διακοπές! Το καλοκαίρι είναι, όμως, και μία εξαιρετική περίοδος για την περιποίηση του δέρματός σας.

Η  μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και ο ζεστός καιρός – ξηρός ή υγρός, που επικρατούν αυτή την περίοδο, μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας διαφορετικά από τις πιο κρύες και μουντές ημέρες του χειμώνα.

Η καλοκαιρινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μπορεί, ωστόσο, να εξαρτώνται από το πού ζείτε. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζει στην Αττική, όπου οι θερμοκρασίες γενικά είναι μέτριες με υγρασία πάνω από 50%, μπορεί να χρειαστεί να κάνει λιγότερες προσαρμογές από κάποιον που ζει στα Δωδεκάνησα.

Οι παρακάτω συμβουλές ομορφιάς θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τον ήλιο με γνώμονα την υγεία του δέρματός σας.

Εφαρμόστε συχνά αντηλιακό

Αν σκοπεύετε να κάνετε μόνο ένα πράγμα για το δέρμα σας αυτό το καλοκαίρι, τότε αυτό θα είναι να φορέσετε αντηλιακό. Αναζητήστε αντηλιακά που προσφέρουν:

  • δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30
  • προστασία ευρέος φάσματος
  • προστασία των χειλιών

Εάν δεν προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο, θα γεράσει πιο γρήγορα και θα έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος. Οι ειδικοί λένε πως η καθημερινή χρήση SPF 15 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 50% και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC) περίπου κατά 40%. Επιπλέον, προστατεύει το δέρμα σας από την πρόωρη γήρανση.

Tip: Είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε αντηλιακό καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Αναζητήστε αντηλιακό ευρέως φάσματος SPF 30+ και εφαρμόστε ξανά κάθε 2 ώρες. Και μην ξεχνάτε και τα χείλη σας!

Ενυδάτωση! Ενυδάτωση! Ενυδάτωση!

Σε γενικές γραμμές, ο αέρας δεν είναι τόσο ξηρός το καλοκαίρι όσο είναι το χειμώνα. Για τους πιο ξηρούς και ζεστούς μήνες του χρόνου οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μίας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας ή ενός serum.

Εάν η ενυδατική σας έχει και δείκτη προστασίας, αυτό θα σας παρέχει επιπλέον προστασία, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το αντιηλιακό σας τις απογευματινές ώρες, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι λιγότερο επιβλαβής.

Tip: Όπως συμβαίνει και με την αντιηλιακή σας κρέμα, η ενυδατική κρέμα με το SPF θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες.

Χρησιμοποιείστε πιο ελαφρύ μακιγιάζ

Το να φοράς έναν τόνο μακιγιάζ όταν έχει ζέστη θα κάνει το πρόσωπό σας να δείχνει σαν να έχει πάνω του ένα στρώμα μάσκας.  Και, αν ιδρώνετε, το μακιγιάζ σας θα αλλοιώνεται πιο εύκολα.

Βελτιώστε, λοιπόν, τη ρουτίνα του μακιγιάζ σας χρησιμοποιώντας λιγότερο make up και αφήστε το πρόσωπό σας να «ανασάνει». Η επιδερμίδα σας θα απολαύσει αυτό το διάλειμμα.

Χρησιμοποιήστε μακιγιάζ με SPF

Η χρήση αντηλιακού πάνω από ένα αψεγάδιαστο μακιγιάζ δεν μπορεί παρά να μην έχει ένα κακό αποτέλεσμα. Αλλά, εάν βρίσκεστε σε έναν υπαίθριο απογευματινό γάμο ή έχετε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα, θα χρειαστείτε προστασία.

Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες με τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • χρώμα
  • δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30
  • ελαφριά υφή

Tip: Η χρήση πούδρας θα βοηθήσει το μακιγιάζ σας να σταθεροποιηθεί και θα αποτρέψει ανεπιθύμητες γυαλάδες. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε εάν δεν θέλετε να δείχνετε «ψεύτικη».

Κάντε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα

Η χρήση αντιηλιακού το καλοκαίρι είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ ο ιδρώτας είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος για να ψύχεται. Και τα δύο αυτά, όμως, μπορεί να φράξουν τους πόρους σας. Η απολέπιση έρχεται να σας δώσει τη λύση, καθώς θα ανοίξει τους φραγμένους πόρους του δέρματος, βοηθώντας παράλληλα στην εξομάλυνση των ατελειών.

Tip: Η απολέπιση πάνω από μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να τραυματίσει το δέρμα σας ή να το κάνει πιο ευαίσθητο. Είναι σημαντικό να μην κάνετε απολέπιση σε ένα δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Self-tanning για υγιή λάμψη

Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στο μαύρισμα παρά στο κάψιμο μπορεί να θέλουν να παραλείψουν το αντηλιακό. Αλλά, ακόμα κι αν το μαύρισμα δεν είναι επώδυνο επειδή το δέρμα είναι σκουρόχρωμο, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία εξακολουθεί να προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του σώματός σας.

Για να αποκτήσετε μπρούτζινο χρώμα χωρίς κίνδυνο, δοκιμάστε τη χρήση προϊόντων self-tanning.

Tip: Λίγο ή περισσότερο, το μαύρισμα του δέρματος αποτελεί ένδειξη ηλιακής βλάβης. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος. Εφαρμόστε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα.

Πλύνετε το πρόσωπό σας – αλλά όχι συνεχώς

Όταν κάνει ζέστη, μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να πλένετε συνεχώς το πρόσωπο ή να κάνετε ντους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το αποφύγετε.

Όπως εξηγούν, στο σώμα παράγει φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης που συγκρατούν νερό στο δέρμα. Εάν πλένεστε υπερβολικά συχνά, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματός σας μπορεί να αφυδατωθεί.

Tip: Κάντε ντους μόνο μία φορά την ημέρα και άλλη μία, εάν είναι απαραίτητο, μετά από την άσκηση. Πλύνετε το πρόσωπό σας αυστηρά πρωί και βράδυ για να αποφύγετε την ξήρανση του δέρματος. Χρησιμοποιήστε απορροφητικά χαρτάκια μίας χρήσεως για να φαιρέσετε τον ιδρώτα.

Η καλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς θα κρατήσει το δέρμα σας χαρούμενο και υγιές όλη τη σεζόν!