Η Σέιλιν Νταϊάν Γούντλεϊ γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1991 στην Καλιφόρνια, όπου και μεγάλωσε. Η μητέρα της, Λόρι, είναι σχολική σύμβουλος και ο πατέρας της, Λόνι, διευθυντής σχολείου. Ηδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ και τα μαθήματα υποκριτικής, ενώ σύντομα ακολούθησαν και μικροί τηλεοπτικοί ρόλοι. Σε ηλικία 17 ετών κέρδισε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «The Secret Life of the American Teenager» (2008-2013), ενώ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 2011 στην ταινία «Οι απόγονοι» στο πλευρό του Τζορτζ Κλούνεϊ. Μάλιστα, για την ερμηνεία της στην ταινία κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Η ευρεία αναγνώριση ήρθε για τη Γούντλεϊ μέσα από τη ρομαντική δραματική ταινία «Το λάθος αστέρι» (2014), όπου υποδύθηκε μια έφηβη καρκινοπαθή. Η επιτυχία της συνεχίστηκε με τη σειρά ταινιών «Η τριλογία της απόκλισης» (2014-2016) και την επιτυχημένη δραματική σειρά «Big Little Lies» (2017-2019), για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Φέτος πρωταγωνίστησε στις δραματικές ταινίες «The Mauritanian», «The Fallout» και «The Last Letter from Your Lover», ενώ έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή της στις επερχόμενες ταινίες «Misanthrope» και «Robots». Παράλληλα με την υποκριτική, η Γούντλεϊ ασχολείται ενεργά με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και την προστασία του κλίματος.

Η προσωπική της φιλοσοφία για τη ζωή

«Εχω έναν ιδιαίτερα εναλλακτικό τρόπο ζωής. Μου αρέσει να συλλέγω νερό από πηγές, γνωρίζω από πού προέρχεται κάθε τροφή που αγοράζω και έχω σπουδάσει βοτανοθεραπεία. Επίσης, πιστεύω ότι δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία στην καρδιά και στο μυαλό μας και ότι χωρίς συνειδητή σκέψη και αποδοχή του εαυτού μας, το στρες μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική μας υγεία».

Για τη ρουτίνα περιποίησής της

«Η ρουτίνα περιποίησής μου είναι απολύτως φυσική. Επιλέγω προϊόντα χωρίς τεχνητά χρώματα, αρώματα και χημικά συντηρητικά. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα προϊόντα με άργιλο».

Η πρακτική που τη χαλαρώνει

«Οποτε νιώθω αγχωμένη, αναζητώ την επαφή με τη φύση, είτε είμαι σε πόλη είτε σε εξοχή. Συνδέομαι με το έδαφος, τα δέντρα και αναπνέω καθαρό αέρα ενώ περπατάω και εστιάζω στα όσα νιώθω».

Η προσέγγισή της στο self-care

«Είναι δελεαστικό να κατεβάζεις λίγο ρυθμούς. Oσον αφορά το self-care μου, βάζω σε προτεραιότητα ό,τι με κάνει να νιώθω καλά. Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι όταν δεν δουλεύεις διαρκώς, δεν έχεις έναν σκοπό στη ζωή σου, στην πραγματικότητα όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο».

Για τη διατροφή της

«Τρώω τα πάντα, αλλά επιλέγω την πιο αγνή μορφή τους. Ψωνίζω από βιολογικές αγορές και επιλέγω μόνο εποχιακά τρόφιμα, τα οποία είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, προτιμώ τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς είναι πλούσια σε προβιοτικά».

Η ιδανική ημέρα

«Κλείνω το κινητό και μαγειρεύω, διαβάζω ή βγαίνω βόλτα στη φύση».

Για τη γυμναστική που επιλέγει

«Δεν είμαι φαν του γυμναστηρίου. Κάνω ό,τι νιώθω καλό για το σώμα μου και αγαπώ τη γιόγκα. Ο τρόπος ζωής μου είναι πολύ δραστήριος και είμαι συνέχεια εν κινήσει, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχω αυξημένη σωματική δραστηριότητα».

Τα αγαπημένα της προϊόντα περιποίησης

«Τα αγαπημένα μου προϊόντα είναι ένα λιπ γκλος με χρώμα, ένα body balm, αντηλιακό και μάσκαρα».

Για την περιποίηση των μαλλιών της

«Είμαι πολύ τυχερή όσον αφορά τα μαλλιά μου. Η μητέρα μου ακόμη και σήμερα δεν έχει ούτε μία λευκή τρίχα στο κεφάλι της. Τα μαλλιά μου είναι ίσια και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Οσο λιγότερα προϊόντα εφαρμόζω τόσο καλύτερα δείχνουν».

Τι κάνει όταν θέλει να χάσει βάρος

«Προσπαθώ να ακούω το σώμα μου και τα σήματα πείνας και κορεσμού που μου στέλνει. Ποτέ μου δεν θέλησα να χάσω βάρος, ωστόσο για τον ρόλο μου στην ταινία “Το λάθος αστέρι”, όπου υποδύθηκα μια καρκινοπαθή, έπρεπε να αδυνατίσω λίγο. Δεν είχα ακολουθήσει κάποια δίαιτα, απλά έτρωγα μικρότερες μερίδες και ένιωθα πολύ υγιής».

Αν δεν γινόταν ηθοποιός…

«Τότε θα ασχολούμουν με κάτι σχετικό με το φαγητό. Για εμένα όλη η διαδικασία του φαγητού είναι συναρπαστική. Μου αρέσει να φυτεύω σπόρους και να τους παρακολουθώ να μεγαλώνουν, να μαθαίνω τι μπορώ να κάνω ώστε να τους φροντίζω σωστά, να μαζεύω τους καρπούς τους, να τους μαγειρεύω και να τους τρώω. Ισως πήγαινα σε κάποια σχολή μαγειρικής, ώστε να αποκτήσω επαγγελματικές γνώσεις».

Το αγαπημένο της πιάτο

«Το πιάτο που μου αρέσει περισσότερο να μαγειρεύω είναι το στιφάδο με σπιτικό ζωμό. Είναι το αγαπημένο μου comfort food».

Για τον φεμινισμό

«Προασπίζομαι τα δικαιώματα των γυναικών. Θέλω επίσης να επανακαθορίσουμε το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ώστε να δούμε σύντομα μια αλλαγή. Ως γυναίκες πρέπει να εκτιμούμε το σώμα μας και να είμαστε σε επαφή με αυτό».