Πολλά ζευγάρια αυτή την περίοδο σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές ενός ζευγαριού μπορεί να είναι μια υγιής εμπειρία που θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία σας, τόσο ως άτομο όσο και ως ζευγάρι. Από την άλλη, η συμβίωση σε καθημερινή βάση μπορεί να αποδειχθεί η απόλυτη δοκιμασία για τη σχέση σας – ειδικά αν είναι στην αρχή.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιθανά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ταξιδιού με τον αγαπημένο σας και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις κοινές σας διακοπές;

ΤΑ ΥΠΕΡ

Οι νέες και συναρπαστικές δραστηριότητες αυξάνουν το πάθος

Αυξάνοντας τις δεξιότητές μας, διευρύνοντας την αντίληψή μας και την αίσθηση του ποιοι είμαστε, οι σχέσεις μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Κι όταν αυτό συμβαίνει, τότε η σχέση μας ενδυναμώνεται.

Όσο πιο νέα είναι μία σχέση τόσο πιο γρήγορα μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί εξίσου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μιας σχέσης, στο βαθμό που επιδιώκουμε να έχουμε κοινές δραστηριότητες με το σύντροφό μας, όπως το να περάσουμε μαζί τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ένα μεγάλο σύνολο ερευνών δείχνει ότι η συμμετοχή σε συναρπαστικές και καινοτόμες δραστηριότητες με έναν σύντροφο αυξάνει τα συναισθήματα της εγγύτητας και του πάθους. Τα ταξίδια παρέχουν πολλές ευκαιρίες για ενθουσιασμό και περιπέτεια, όπως το να επισκεφθείτε νέες πόλεις, να κάνετε θαλάσσιο σκι ή να δοκιμάσετε γεύσεις που δεν είχατε φάει ποτέ μέχρι τότε.

Τα ταξίδια δημιουργούν αναμνήσεις

Τα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές ως τρόπο δημιουργίας θετικών αναμνήσεων και νοήματος στις σχέσεις τους. Η ανάκληση «ζεστών» αναμνήσεων με έναν σύντροφο μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα οικειότητας. Το ίδιο συμβαίνει όταν αναπολούμε μία αστεία ανάμνηση.

Μπορεί να μάθετε κάτι για τον σύντροφό σας

Ένας λόγος που η ικανοποίηση από τη σχέση τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου είναι ότι οι άνθρωποι «ποθούν» την καινοτομία. Στις αρχές μιας σχέσης, όλα είναι νέα και το πάθος είναι υψηλό. Αλλά οι μακροχρόνιες σχέσεις συχνά περιλαμβάνουν μία ασφαλή επανάληψη.

Καθώς μαθαίνετε νέα πράγματα ο ένας για τον άλλον, στην αρχή της σχέσης σας, αναπτύσσετε γρήγορα οικειότητα μεταξύ σας. Αλλά ακόμα κι αν είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε ακόμα να μάθετε νέα πράγματα για τον σύντροφό σας. Μια νέα εμπειρία και ένα νέο περιβάλλον μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συμβεί αυτό!

ΤΑ ΚΑΤΑ

Τα ταξίδια αυξάνουν τις ευκαιρίες για σύγκρουση

Ένας λόγος που τσακωνόμαστε συχνά με το σύντροφό μας είναι ότι είμαστε  αλληλεξαρτώμενοι. Η ζωή μας είναι βαθιά συνυφασμένη, οπότε ό,τι κάνει ο ένας σύντροφος έχει μεγάλη επίδραση στον άλλο. Συχνά, καθώς οι σχέσεις των ανθρώπων γίνονται πιο σοβαρές, δέχονται πλήγματα, καθώς προσπαθούν οι σύντροφοι προσπαθούν να ενσωματώσουν στη ζωή τους ο ένας τον άλλο. Αλλά αυτή η ένταση μεταξύ της επιθυμίας για ανεξαρτησία, από τη μία, και, από την άλλη, της επιθυμίας για σύνδεση με τον σύντροφό μας, δημιουργεί προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης μας.

Οι διακοπές ενός ζευγαριού συνεπάγονται ξαφνική αύξηση του βαθμού αλληλεξάρτησης. Τα ζευγάρια πρέπει να διαπραγματεύονται κάθε απόφαση μαζί (πού να μείνουν, τι να κάνουν για κάθε ώρα της ημέρας, πού να φάνε). Στην καθημερινή μας ζωή ως ζευγάρια, έχουμε συνηθίσει πολύ μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Έτσι, οι διακοπές μπορεί να καλλιεργήσουν το έδαφος για την αναπαραγωγή τέτοιων συγκρούσεων με το σύντροφό σας.

Το να περνάτε πολύ χρόνο μαζί μπορεί να μεγεθύνει τις υπάρχουσες εντάσεις

Τα ταξίδια μαζί με το σύντροφό μας περιλαμβάνουν συνήθως συνεχή επαφή – περνώντας ολόκληρες ημέρες, ακόμη και εβδομάδες μαζί – με πολύ λίγα διαστήματα χώρια. Εάν υπάρχουν ήδη προβλήματα ή εντάσεις σε μια σχέση, ο επιπλέον χρόνος μαζί μπορεί να τα κάνει πιο εμφανή.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη παντρεμένων ζευγαριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για ζευγάρια που είχαν πρότυπα ασέβειας ή διαφορές στις αξίες τους, η ένταση της σχέσης τους ήταν ιδιαίτερα υψηλή το καλοκαίρι, όταν ο ένας από τους δύο συζύγους έμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα στο σπίτι.

Τα ταξίδια μπορεί να είναι αγχωτικά και εξαντλητικά

Ορισμένες διακοπές μπορεί να είναι αρκετά κουραστικές. Τα ταξίδια στα οποία μετακινείστε διαρκώς από τη μία πόλη στην πόλη ή από τόπο σε τόπο, με ελάχιστο χρόνο για να πάρετε ανάσα, μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά κι εξαντλητικά. Δυστυχώς, όταν είμαστε κουρασμένοι, μας αρέσει να προσβάλουμε τους συντρόφους μας.

Τι πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι οι διακοπές σας ωφελούν τη σχέση σας και δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις πιθανές παγίδες;

  1. Δοκιμάστε κάτι νέο και συναρπαστικό.
  2. Εάν υπάρχουν ήδη εντάσεις στη σχέση σας, επιλέξτε χαλαρωτικές διακοπές που θα διατρέχουν λιγότερους κινδύνους σύγκρουσης, αλλά φροντίστε να δοκιμάσετε μερικές νέες, συναρπαστικές δραστηριότητες.
  3. Βεβαιωθείτε ότι και οι δυο σας έχετε λόγο για το τι θέλετε να κάνετε και πως δεν παρασύρει ο ένας τον άλλο.
  4. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας.
  5. Σχεδιάστε τις κοινές σας διακοπές και αν απογοητευτείτε προγραμματίστε ανεξάρτητες δραστηριότητες.
  6. Σχεδιάστε και αναπολήστε μαζί, για να δημιουργήσετε κοινές προσδοκίες και κοινές αναμνήσεις.

Φυσικά, δεν υπάρχει «συνταγή» για όλες τις διακοπές που θα βελτιώσει τη σχέση σας. Αλλά αν έχετε αυτά τα υπέρ και τα κατά στο νου σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο, αξιοποιώντας έτσι το ταξίδι σας στο έπακρο.