Αναμφισβήτητα ο ιδρώτας είναι καλός για τον οργανισμό μας, μια και μέσω αυτού αποβάλλονται οι τοξίνες. Ωστόσο, η κακοσμία που στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται αποβαίνει δυσάρεστη, τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε άβολα. Η αμηχανία μας εντείνεται ακόμα περισσότερο όταν συνοδεύεται από λεκέδες στην περιοχή της μασχάλης.

Ετσι, για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, δεν πρέπει να παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε το αποσμητικό μας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συχνά έχουμε την αίσθηση ότι μας «προδίδει» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Αποσμητικά: Οι δύο βασικές κατηγορίες

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο αποσμητικό και άλλο αντι-ιδρωτικό. Τα αποσμητικά (deodorants) βοηθούν στην πρόληψη και στην εξουδετέρωση της δυσάρεστης οσμής, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν στη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης, χαρίζοντας αίσθηση φρεσκάδας. Συνήθως περιέχουν αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και αρωματικές νότες.

Τα αντι-ιδρωτικά (anti-perspirant ή anti-transpirante) είναι σχεδιασμένα ώστε να περιορίζουν την εφίδρωση. Συνήθως περιέχουν ουσίες όπως τα άλατα αλουμινίου, τα οποία συστέλλουν τους πόρους του δέρματος και έτσι περιορίζουν την εφίδρωση. Χρειάζονται κάποια λεπτά για να δράσουν, γι’ αυτό, αφού το εφαρμόσουμε, περιμένουμε ώσπου να στεγνώσει και μετά φοράμε ρούχα.

Προσοχή: Αν παρατηρείτε ευαισθησία στις μασχάλες, όπως κοκκινίλες, κνησμό ή κάποια άλλη ενόχληση, προτιμήστε κάποιο αποσμητικό χωρίς οινόπνευμα και χωρίς άρωμα. Αν η ευαισθησία επιμένει, δοκιμάστε  ένα σπρέι αντί για roll-on προκειμένου να αποφύγετε την τριβή.

Quiz: Ποια αποσμητική σύνθεση μου ταιριάζει

Η γκάμα τους είναι τόσο ευρεία που συχνά μπερδευόμαστε και καταλήγουμε σε λανθασμένη επιλογή. Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις θα κατατοπιστούμε σχετικά με το τι ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

1. Διαθέτετε «σφιχτό» προϋπολογισμό για το αποσμητικό σας;

α. Ναι, προτιμώ κάτι οικονομικό

β. Επιλέγω το αποσμητικό από τη σειρά του αρώματός μου

γ. Οικονομικό ή ακριβό δεν με νοιάζει, αρκεί να έχει αποτέλεσμα

2. Σας αρέσει να έχει άρωμα;

α. Μου αρέσει η φλοράλ ευωδιά

β. Ναι, αλλά να είναι ιδιαίτερο

γ. Προτιμώ τα φυσικά αρώματα

3. Πόσο συχνά παρατηρείτε λεκέδες από ιδρώτα στα ρούχα σας;

α. Πολύ συχνά, ανεξαρτήτως εποχής

β. Οταν γυμνάζομαι

γ. Μόνο όταν κάνει πολλή ζέστη

4. Ποια μορφή αποσμητικού σας βολεύει;

α. Το στικ, που είναι μικρό, πρακτικό και στεγνό

β. Το roll-on για την τσάντα μου και το σπρέι στο σπίτι

γ. Δεν έχω πρόβλημα, αρκεί να είναι φιλικό στο περιβάλλον

5. Εχετε ευαίσθητη επιδερμίδα;

α. Οχι ιδιαίτερα

β. Μετά το ξύρισμα παρατηρώ μια ευαισθησία

γ. Ναι, συχνά νιώθω την αίσθηση του κνησμού

Περισσότερα α

Εάν υποφέρετε από έντονη εφίδρωση ενώ τα σημάδια στα ρούχα στην περιοχή της μασχάλης είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, τότε επιλέξτε μια αντι-ιδρωτική σύνθεση, είτε σε μορφή στικ ή roll-on. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα τέτοιων συνθέσεων στην αγορά οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές.
Αν εκτός από έντονη εφίδρωση έχετε και ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέξτε συνθέσεις με ανακουφιστικά συστατικά, όπως ιαματικό νερό, αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και απορροφητική πούδρα.

Περισσότερα β

Σας αρέσει να απολαμβάνετε την αίσθηση καθαριότητας μαζί με το αγαπημένο σας, πολυτελές άρωμα. Γι’ αυτό επιλέγετε εκείνο που ανήκει στην ίδια σειρά με αυτό. Ωστόσο, όταν γυμνάζεστε καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα πιο ανθεκτικό αποσμητικό, που έχει σχεδιαστεί για πιο απαιτητικές συνθήκες.

Περισσότερα γ

Οι οπαδοί της πιο φυσικής επιλογής έχουν πλέον αρκετές εναλλακτικές. Κάποτε υπήρχε μόνο ο παραδοσιακός αποσμητικός κρύσταλλος.  Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό άλας σε στερεή ή υγρή μορφή, χωρίς χημικά συστατικά και παράγοντες, όπως οινόπνευμα, άρωμα, αλουμίνιο. Για να τον χρησιμοποιήσουμε, τον βρέχουμε με νερό, εφαρμόζουμε στην περιοχή της μασχάλης και στη συνέχεια τον ξεπλένουμε με νερό και τον αφήνουμε να στεγνώσει.

Εκτός από τον κρύσταλλο, όμως, υπάρχουν οι νέες vegan συνθέσεις με ως και 98% φυσικά συστατικά, απαλλαγμένες από parabens, φθαλικές ενώσεις, ορυκτά έλαια, PEG και σιλικόνες.

Ναι μεν, αλλά

Επιλέξαμε το σωστό αποσμητικό, όμως η κακοσμία επιμένει. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ακούγεται παράξενο, αλλά ο ένοχος μπορεί… να κρύβεται στα ρούχα μας. Τα συνθετικά ή κακής ποιότητας υφάσματα και φυσικά το στενό μέγεθός τους που δεν αφήνει το δέρμα να «αναπνέει» ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηριδίων που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές.

Επίσης το στρες, κάποια φαρμακευτική αγωγή, η κατανάλωση κάποιων τροφών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά, αλλά και η υπερκατανάλωση καφέ είναι παράγοντες που προσδίδουν στον ιδρώτα μια δυσάρεστη οσμή.