«Τι να βάλω σήμερα;» αναρωτήθηκε η Ιωάννα και αντί να ανοίξει την ντουλάπα της κοίταξε έναν δίσκο με αρώματα που βρισκόταν στο μπουντουάρ της. Μια αρωματική… γκαρνταρόμπα είναι ανάλογη με εκείνη των ρούχων: μια συλλογή από αγαπημένα αρώματα που μπορεί να αποτελείται από όσα «κομμάτια» θέλετε, αρκεί να σας αρέσουν, να ταιριάζουν στη διάθεσή σας και στο στυλ που επιθυμείτε να υποστηρίξετε. «Δεν θα φορούσες ποτέ την ίδια μπλούζα συνέχεια, χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί λοιπόν θα ήθελες να μυρίζεις το ίδιο κάθε μέρα;» λέει η Elisabet Kjellqvist, η συνιδρύτρια του Sniph, μιας συνδρομητικής υπηρεσίας αρωμάτων στη Βρετανία. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα και μοναδικό άρωμα ως προσωπική σας αρωματική σφραγίδα, λένε οι ειδικοί.

Πολυφωνία χαρακτήρων

Τον χειμώνα είθισται να επιλέγετε πιο βαριά αρώματα σε σχέση με το καλοκαίρι. Αυτό δεν ισχύει πια. Ολα επιτρέπονται, ξεχάστε τους κανόνες. «Ο λόγος ύπαρξης των αρωμάτων είναι να δημιουργούν θετική ενέργεια και να σπάνε τη ρουτίνα. Οχι απαραιτήτως να ταιριάζουν στην εποχή ή στην περίσταση. Για παράδειγμα, ένα φρέσκο άρωμα με περγαμόντο και verbena (σ.σ.: λουίζα) μπορεί να μετατρέψει μια γκρίζα Δευτέρα στο γραφείο σε μια παραγωγική και χαρούμενη μέρα. Επίσης, μη φοράτε τα καλοκαιρινά σας αρώματα μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – αφήστε τις ευωδιές της καρύδας και της θαλασσινής αύρας να “ζεστάνουν” μια κρύα, βροχερή μέρα του Δεκέμβρη» λέει η Elisabet.

Ήδη υπάρχουν κάποιοι οίκοι αρωμάτων και κάποια sites που σας βοηθούν να επιλέξετε ένα νέο άρωμα, να δοκιμάσετε καινούργιους συνδυασμούς, να πειραματιστείτε με ευωδιές ή να κάνετε layering δημιουργώντας ένα μοναδικό άρωμα που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού.

«Μου αρέσει η ιδέα κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας να μπορεί να εκφράσει ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα από το άρωμά της/του. Γι’ αυτό σας προσκαλώ να επιλέξετε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε» μας προτρέπει ο διάσημος αρωματοποιός Francis Kurkdjian.

Αρωματική γκαρνταρόμπα

Μήπως σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας άρωμα και να αρχίσετε τους πειραματισμούς; Οχι βέβαια. Ωστόσο, αν το έχετε βαρεθεί ή το έχετε συνηθίσει και δεν το μυρίζετε πάνω σας, βάλτε το για λίγο στην άκρη. «Η μύτη μας, για βιολογικούς λόγους, συνηθίζει και τις καλές και τις κακές μυρωδιές» λέει η Elisabet. Κάποια στιγμή θα το επαναφέρετε στη ζωή σας και ίσως να σας φέρει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις. Τελικά, η συλλογή αρωμάτων είναι ένα ακριβό χόμπι; «Ναι, αλλά μόνο αν αγοράζετε παρορμητικά» προειδοποιεί η ειδικός. Αν δεν είστε σίγουροι τι να διαλέξετε, επιλέξτε μια δοκιμασμένη συνταγή: ένα κλασικό, διαχρονικό άρωμα. Ο μόνος κανόνας για να φτιάξετε μια συλλογή είναι να μην πετάτε κανένα άρωμα – ούτως ή άλλως έχει μεγάλη διάρκεια ζωής – και να κάνετε νέες προσθήκες όποτε έχετε την ευκαιρία.

Η αποθήκευση

Τα αρώματα δεν τα φυλάμε στο ντουλάπι του μπάνιου που συνήθως έχει υγρασία, ούτε σε ένα ηλιόλουστο σημείο, γιατί έτσι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Το ιδανικό είναι να τα τοποθετούμε είτε στην κρεβατοκάμαρα είτε σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού χωρίς υγρασία, ήλιο και με σταθερή θερμοκρασία.

Για μεγαλύτερη διάρκεια

«Τα μόρια του αρώματος διατηρούνται περισσότερο αν απλώνονται σε καλά ενυδατωμένο δέρμα ή στα ρούχα ή τα μαλλιά» συμβουλεύει η Elisabet.

Η αρωματική γκαρνταρόμπα του «Vita»

Αυτά είναι μερικά από τα ωραιότερα αρώματα, κάποια εντελώς καινούργια, κάποια λίγο παλαιότερα, που κερδίζουν τις εντυπώσεις, το καθένα με τον τρόπο του.

Οι κατηγορίες τους

Παραδοσιακά, τα αρώματα ταξινομούνται σε μία από τις παρακάτω οικογένειες ανάλογα με τις νότες που κυριαρχούν.

Λουλουδάτα / Floral

Θεωρείται η πιο δημοφιλής οικογένεια. Εδώ συναντάμε τις νότες από διάφορα λουλούδια, όπως παιωνία, γιασεμί, τριαντάφυλλο, βιολέτα, άνθη πορτοκαλιάς, γαρδένια κ.ά. Τα λουλουδάτα αρώματα είναι συνήθως γλυκά και θεωρούνται θηλυκά και πιο νεανικά.

Ανατολίτικα / Αισθησιακά

Συνήθως συνδυάζουν τη βανίλια με λουλούδια και ξύλα, καθώς και το κεχριμπάρι (amber), τον μόσχο (musk), έλαια όπως λιβάνι, μύρο, και μπαχαρικά. Ο χαρακτήρας τους είναι αρκετά έντονος, εξωτικός και αισθησιακός.

Φρουτώδη / Σπορτίφ

Αναδίδουν άρωμα καθαριότητας, σαν αυτό που αφήνει το σαπούνι. Επίσης χαρακτηρίζονται «δροσερά» και ελαφριά. Κυριαρχούν οι νότες από εσπεριδοειδή, όπως κίτρο, περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι και νερολί.

Ξυλώδη / Chypre

Η οικογένεια αυτή αναμειγνύει τις γήινες με λουλουδάτες νότες, αλλά στον πυρήνα τους συναντάμε κυρίως ξύλα όπως κέδρο, πεύκο, σανδαλόξυλο, μυρτιά, που ευωδιάζουν και αναδίδουν τη φρεσκάδα της φύσης.