Καιρός – Ενίσχυση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει ο καιρός από το μεσημέρι, με ενίσχυση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Καιρός - Ενίσχυση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας θα εντοπίζονται στην Κρήτη. Μετά τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων στα βορειοανατολικά.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται οι άνεμοι για την Παρασκευή 06/08 το απόγευμα για τον ελλαδικό χώρο και την Αττική.  

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών

Ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας και σήμερα.

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, σχεδόν σε όλη τη χώρα. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Αρναούτογλου: Από τις 12:00 ισχυρός λίβας έως και 8 μποφόρ

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου στο facebook, ο οποίος γράφει για ισχυρό λίβα (δυτικό-νοτιοδυτικό άνεμο) και στην Αττική την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

«Πιο συγκεκριμένα από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και τις 7 το απόγευμα κυρίως στους δήμους Λουτρακίου, Αγίου Θεοδώρου, Μεγαρέων, Μάνδρας, Ειδυλλίας, Τανάγρας, Αχαρνών και Ωρωπού (καθώς και στα υπόλοιπα κυρίως στα ημιορεινά-ορεινά της Αττικης) θα περάσει ένας αρκετά δυνατός Λίβας ο οποίος πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 6 με 7 και στα δυτικά πρόσκαιρα τα 8μποφόρ!», αναφέρει.