Μετά την έκθεση στον καυτό ήλιο, η επιδερμίδα έχει υποστεί σοκ. Η εφαρμογή ενός απλού ενυδατικού γαλακτώματος είναι μια λύση για να την καταπραϋνουμε, ωστόσο δεν αρκεί. Ιδανική για την περίσταση είναι μια ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση με λιπαρά οξέα, ανακουφιστικούς παράγοντες και στοιχεία που θα αναδομήσουν την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Αυτό είναι το after sun.

Επιπλέον η ειδική σύστασή του παρατείνει το μαύρισμα, δροσίζει και κυρίως ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μίας αποτελεσματικής after sun σύνθεσης.

Τα σημαντικότερα συστατικά που συναντάμε σε μία after sun σύνθεση:

* Ενυδατικοί Παράγοντες

Το υαλουρονικό οξύ, χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους, είναι πλέον ένα από τα πιο εντατικά ενυδατικά συστατικά σε καλλυντικές συνθέσεις. Ο ρόλος του είναι να διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας εμποδίζοντας την εξάτμιση της υγρασίας της.

* Μαλακτικά συστατικά

Επαναδομούν το δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο, τη θάλασσα και το χλώριο. Συστατικά όπως η γλυκερίνη ή φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα αναζωογονούν τα κύτταρα, χωρίς να αφήνουν κολλώδη αίσθηση ή λιπαρότητα. Άλλοι παράγοντες είναι το βούτυρο καριτέ και το έλαιο κακάο που χαρίζουν απαλότητα και θρέψη.

* Καταπραϋντικοί παράγοντες

Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς, το ερύθημα ή τον κνησμό, ενυδατώνουν και διατηρούν την απαλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Τέτοια στοιχεία  είναι η aloe vera, η αλλαντοϊνη, τα εκχυλίσματα από καλέντουλα και χαμομήλι, η πανθενόλη (ή προβιταμίνη Β5).

* Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Δυναμώνουν την άμυνα του επιδερμικού φραγμού απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις, καταπραϋνουν από τους ερεθισμούς και ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος. Τέτοια είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το πυρίτιο.

* Αντιοξειδωτικά

Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες δημιουργούνται από τον ήλιο. Το πιο συνηθισμένο είναι η βιταμίνη Ε.

* Στοιχεία λάμψης

Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια που αντανακλούν το φως και τονίζουν το μαύρισμα.