Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η νέα παραλλαγή της, Δέλτα plus εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών.

Τι γνωρίζουμε για την Δέλτα plus

Η παραλλαγή Δέλτα plus φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη αιχμής-πρωτεΐνης που ονομάζεται K417N. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Washington Post, η ίδια μετάλλαξη έχει βρεθεί σε ορισμένα υποστρώματα της Άλφα, της αρχικής μετάλλαξης του κοροναϊού.

«Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή ακριβώς η μετάλλαξη εμφανίστηκε στην παραλλαγή Βήτα και ότι αυτή η παραλλαγή παραγκωνίστηκε από την Δέλτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Kenneth Stedman, PhD, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον.

«Έτσι είναι πιθανό η plus να αποδειχθεί χειρότερη από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε» εξηγεί.

Από που προήλθε;

Πρώτη φορά ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη τον Μάρτιο κι έκτοτε σε αρκετές άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την αναφορά της Washington Post.

Σε ενημέρωση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η Public Health England σημείωσε ότι η συνηθισμένη σάρωση της παραλλαγής Δέλτα οδήγησε στην ανίχνευση ενός μικρού αριθμού γονιδιωματικών αλληλουχιών με την μετάλλαξη της πρωτεΐνης αιχμής K417N.