Τώρα, με την πανδημία της Covid-19, η καλή υγιεινή στο μπάνιο είναι πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Συχνά, όμως, παραβλέπουμε μικρά πράγματα – τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ακούσια ένα έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια και βακτήρια.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη υγιεινής που κάνουμε στο μπάνιο και τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία μας:

Δεν αλλάζετε αρκετά συχνά πετσέτες

Οι νωπές πετσέτες αποτελούν ιδανικό «έδαφος» για να αναπαραχθούν βακτήρια, μύκητες, μούχλα και ιοί. Μια βρώμικη πετσέτα μπορεί να προκαλέσει μύκητες στα νύχια και στα δάχτυλα, κνησμό, ακόμα και κονδυλώματα. Ναι! Για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά, αλλάξτε ή πλύνετε την πετσέτα σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πριν από κάθε χρήση βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα σας έχει στεγνώσει καλά. Για να βοηθήσετε την πετσέτα σας να στεγνώσει πιο γρήγορα, κρεμάστε την απλωμένη και όχι από έναν γάντζο. Το καλοκαίρι που η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι πιο υγρή, πλένετε τις πετσέτες πιο συχνά. Το ίδιο και όταν είστε άρρωστοι.

Δεν καθαρίζετε τη λούφα σας

Η λούφα είναι ιδανική για τρίψιμο, αλλά οι γωνιές της είναι η τέλειο «κρυψώνα» για τα μικρόβια. Θα πρέπει να καθαρίζετε τη λούφα σας εβδομαδιαίως, εμποτίζοντας την σε αραιωμένο λευκαντικό για πέντε λεπτά και ξεπλένοντας καλά. Παρόλο που είναι βολικό να αποθηκεύετε τη λούφα σας στο ντους, είναι ασφαλέστερο να την κρεμάτε κάπου δροσερά, όπου θα στεγνώσει πιο γρήγορα. Θα πρέπει να αντικαθιστάτε μια φυσική λούφα τουλάχιστον κάθε 3 έως 4 εβδομάδες και έναν πλαστικό σπόγγο κάθε 2 μήνες.

Έχετε την οδοντόβουρτσα πολύ κοντά στη λεκάνη

Θα πρέπει να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον ενάμιση μέτρο μακριά από την λεκάνη. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι θα πρέπει να είναι μακριά και από τον νιπτήρα, διαφορετικά μπορεί να πιτσιλιστεί με σαπούνι και βρώμικο νερό από το πλύσιμο των χεριών. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μια θήκη οδοντόβουρτσας στον τοίχο και φροντίστε να κλείνετε πριν από κάθε καζανάκι που θα πατήσετε το καπάκι της λεκάνης, ώστε να αποφύγετε να τη διασπορά μικροσωματιδίων στον αέρα. Συστήνεται, τέλος, κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας.

Δεν καθαρίζετε τη ντουζιέρα

Το τηλέφωνο του ντους είναι το ιδανικό σπίτι για τα βακτήρια, τα οποία λατρεύουν να αναπτύσσονται στις μικρές, υγρές, σκοτεινές τρύπες του. Όταν το νερό τρέχει, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στον αέρα που αναπνέετε. Αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε το τηλέφωνο του ντους και να το καθαρίσετε με βραστό νερό για να σκοτώσετε τα βακτήρια. Βοηθά, επίσης, να αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει για ένα λεπτό πριν μπείτε στο ντους και να στραγγίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το τηλέφωνο του ντους, τελειώνοντας το μπάνιο σας.

Δεν λειτουργεί ο ανεμιστήρας μπάνιου

Το μπάνιο μπορεί να υγραίνεται πολύ την ώρα που εσείς πλένεστε ή λούζεστε. Με την πάροδο του χρόνου η υγρασία στον αέρα μπορεί να βλάψει τα ξύλινα έπιπλα που έχετε στο μπάνιο και τη γυψοσανίδα. Η υγρασία ευνοεί, επίσης, την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα ή τον εξαερισμό του μπάνιου κάθε φορά που κάνετε μπάνιο για να ελέγξετε τα επίπεδα υγρασίας και αφήστε τον να δράσει μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, μετά το ντους.

Δεν καθαρίζετε την κουρτίνα του ντους

Οι κουρτίνες ντους είναι ένα ύπουλο μέρος για να κρυφτούν τα βακτήρια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα υπολείμματα σαπουνιού  είναι απλώς αηδιαστικά, αλλά εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποβαθμιστεί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα. Πλένετε στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς ή αλλάζετε τακτικά την κουρτίνα του ντους, για να παραμείνετε ασφαλείς.