Επειδή πολλές φορές ακούτε ή διαβάζετε πράγματα που μπορεί να φαίνονται λογικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανακρίβειες, συγκεντρώσαμε τους 5 πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Ορίστε, λοιπόν, τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1ος: «Η λιπαρή επιδερμίδα δεν εμφανίζει ρυτίδες»

Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, το ότι έχετε λιπαρό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσετε ρυτίδες. Πράγματι, το λιπαρό δέρμα έχει από τη φύση του μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών ελαίων, τα οποία την κάνουν λιγότερο επιρρεπή στη αφυδάτωση. Έτσι, δεν κινδυνεύει να εμφανίσει λεπτές γραμμές. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πάχος της, το οποίο επίσης είναι γενετικά προκαθορισμένο, μολονότι την κάνει πιο ανθεκτική, αποτελεί αιτία για το σχηματισμό πολύ βαθύτερων ρυτίδων.

Μύθος 2ος: «Οι πόροι στο δέρμα μπορούν να συρρικνωθούν»

Όσο και αν θα το θέλαμε όλες, οι πόροι του δέρματος δεν μπορούν αλλάξουν μέγεθος ή να ανοίξουν. Ο ατμός που χρησιμοποιείται πριν από την εξαγωγή σμήγματος χρησιμεύει στο να μαλακώσει το σμήγμα και να βγει ευκολότερα. Ωστόσο, οι πόροι δείχνουν μεγαλύτεροι όταν είναι φραγμένοι από λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα. Μόλις καθαριστούν, φαίνονται μικρότεροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ανοίξει κι έχουν κλείσει. Δεν είναι πόρτα.

Μύθος 3ος: «Ο ιδρώτας προκαλεί ακμή»

Ο ιδρώτας δεν προκαλεί ακμή, ωστόσο, αν γυμνάζεστε ενώ φοράτε μέικ απ, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε σπυράκια. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε το πρόσωπό σας με ένα κατάλληλο καθαριστικό προϊόν μετά τη γυμναστική και να βγάζετε τα ιδρωμένα ρούχα. Αν έχετε ήδη ακμή, προσπαθήστε να γυμνάζεστε άβαφη ή έστω να επιλέγετε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα για το μακιγιάζ σας.

Μύθος 4ος: «Το δέρμα συνηθίζει τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε»

Το δέρμα δε συνηθίζει τα προϊόντα που εφαρμόζετε για πολύ καιρό. Αυτό που συμβαίνει και ίσως σας μπερδεύει, είναι ότι το δέρμα σας έχει διαφορετικές ανάγκες κάθε εποχή, καθώς επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι ο καιρός. Για παράδειγμα, τον χειμώνα αφυδατώνεται ευκολότερα λόγω κρύου, ενώ το καλοκαίρι γίνεται πιο λιπαρό λόγω της ζέστης. Επομένως, καλό είναι να προσαρμόζετε τη ρουτίνα περιποίησής σας λαμβάνοντας υπόψη… τον καιρό!

Μύθος 5ος: «Θα αργήσω να εμφανίσω ρυτίδες, έχω πάρει από τη μητέρα μου»

Οι επιστήμονες ερευνώντας τη διαδικασία γήρανσης σε πανομοιότυπα δίδυμα, κατέληξαν ότι ο τρόπος ζωής μας (έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, κ.α.) επηρεάζει πιο πολύ από το DNA μας το πώς θα γεράσουμε. Τα γονίδια σίγουρα επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δέρματός σας (αν είναι ξηρό ή λιπαρό, παχύ ή λεπτό), αλλά τον πιο καθοριστικό ρόλο τον έχουν οι προσωπικές σας επιλογές.