Το 90% του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριακής νόσου οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο κάπνισμα, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τον διαβήτη ή το ψυχοκοινωνικούς παράγοντες ή αλκοόλ.

Τα μέτρα για να αποφύγετε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά

Αυτές οι οδηγίες επικεντρώνονται στην αθηρωμάτωση (CVD), καρδιαγγειακή νόσο που επηρεάζει τις αρτηρίες, καθώς το εσωτερικό τους φράζει από τις εναποθέσεις λίπους και δεν μπορούν πλέον να παρέχουν αρκετό αίμα στο σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, και αιφνίδιου θανάτου όπου οι αρτηρίες φράζουν εντελώς.

Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, ειδικά η διακοπή του καπνίσματος και η θεραπεία των παραγόντων ή των καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι εν λόγω συστάσεις αφορούν υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών, καθώς και ασθενείς που μπορεί ήδη να αντιμετωπίζουν αθηρωμάτωση ή διαβήτη.

Το πιο αποδοτικό μέτρο;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δυνητικά το πιο αποτελεσματικό από όλα τα προληπτικά μέτρα, με σημαντική μείωση των καρδιακών προσβολών ή του θανάτου.

Ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης σε καπνιστές κάτω των 50 ετών είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να ενθαρρύνεται σε κάθε περίπτωση όπως και η αποφυγή του παθητικού όπου είναι δυνατόν.

Για πρώτη φορά, οι οδηγίες των ειδικών αναφέρουν ρητά ότι η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται και παραμένει ευεργετική, ανεξάρτητα από την αύξηση βάρους.