Οι ενήλικες με διπλό εμβολιασμό έχουν 49% λιγότερες πιθανότητες να περάσουν μακροχρόνια νόσο (long covid) εάν προσβληθούν από τον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες που κατέγραψαν τα συμπτώματα, τα τεστ και τα εμβόλιά τους στην εφαρμογή UK ZOE COVID Symptom Study μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 4 Ιουλίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 1.240.009 (πρώτη δόση) και 971.504 (δεύτερη δόση) εμβολιασμένων ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πλήρης εμβολιασμός VS long covid

Οι ερευνητές στην μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση που τελικά κολλήσουμε covid-19 μετά τον διπλό εμβολιασμό (δηλαδή την ολοκλήρωση και των δύο δόσεων), ο κίνδυνος της long covid μειώθηκε σχεδόν στο μισό.

Υπάρχουν επίσης λιγότερες νοσηλείες (73% λιγότερες πιθανότητες) και μικρότερο φορτίο οξέων συμπτωμάτων (31% λιγότερο πιθανό) μεταξύ αυτών που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Η φύση των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων ήταν παρόμοια με τους μη εμβολιασμένους ενήλικες – π.χ. ανοσμία, (απώλεια όσφρησης) βήχας, πυρετός, πονοκέφαλοι και κόπωση.

Όλα αυτά τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια και αναφέρονταν πιο σπάνια από άτομα που εμβολιάστηκαν ενώ ήταν κατά το ήμισυ πιθανότερο να εμφανίσουν πολλαπλά συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας.

Το φτέρνισμα ήταν το μόνο σύμπτωμα που αναφέρθηκε συχνότερα σε εμβολιασμένα άτομα με covid-19.

«Διπλή» η προστασία των εμβολίων

Ο καθηγητής Tim Spector από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης ZOE COVID αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια μειώνουν μαζικά τις πιθανότητες μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό αλλά και την ενδεχόμενη μακροχρόνια λοίμωξη με συμπτώματα που επιμένουν για μήνες.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Πρώτον, μειώνοντας τον κίνδυνο τυχόν συμπτωμάτων κατά 8 έως 10 φορές και στη συνέχεια μειώνοντας κατά το ήμισυ τις πιθανότητες μεταβολής οποιασδήποτε μόλυνσης σε long covid.

Όποια και αν είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων που βλέπουμε, οι λοιμώξεις μετά από δύο δόσεις εμβολίων είναι επίσης πολύ πιο ήπιες, οπότε τα εμβόλια αλλάζουν πραγματικά την έκβαση της μόλυνσης προς το καλύτερο για τους ασθενείς».