«Ανάχωμα» στο κύμα ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να στήσουν τα νοικοκυριά μέσα από την επιλογή ειδικών προγραμμάτων που παρέχουν οι προμηθευτές ενέργειας και διασφαλίζουν τη σταθερότητα στην τιμή της κιλοβατώρας.

Το όφελος που μπορούν να αποκομίσουν οι οικιακοί καταναλωτές κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 35 έως και 150 ευρώ, για τετραμηνιαία κατανάλωση 1.250 kWh (κιλοβατώρες).

Οι λογαριασμοί ρεύματος ήδη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 19% από τον Μάιο μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της εξειδικευμένης ιστοσελίδας allazorevma.gr, και οι εκτιμήσεις με το συνεχιζόμενο ράλι της χρηματιστηριακής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν στο προσκήνιο και νέες αυξήσεις.

Το «φούσκωμα» των λογαριασμών ρεύματος θα προκαλείται από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μετακυλίουν μέρος του κόστους στους πελάτες τους.

Ο μηχανισμός της λειτουργίας της ρήτρας είναι περίπλοκος και δυσνόητος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Εφαρμόζεται στα προγράμματα με τα μεταβλητά τιμολόγια και οι εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους πελάτες τους ακολουθούν δύο δρόμους:

1   Παρέχουν εκπτώσεις συνέπειας επί των χρεώσεων ενέργειας για τα μεταβλητά τιμολόγια.

2   Παρέχουν εναλλακτικά προϊόντα με σταθερά τιμολόγια, τα οποία δεν θα αλλάζουν καθώς για αυτά δεν εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής τιμής.

Προγράμματα με σταθερά τιμολόγια

Σύμφωνα με έρευνα των «ΝΕΩΝ», στα προγράμματα με σταθερά τιμολόγια οι περισσότεροι προμηθευτές δίνουν σύμβαση 24μηνης διάρκειας και ελάχιστοι 12μηνης.

Αυτό σημαίνει ότι για αυτά τα χρονικά διαστήματα δεν θα αλλάζουν οι τιμές της κιλοβατώρας. Ετσι ενόψει των μεγάλων ανατιμήσεων και αβεβαιότητας δίνουν μία ασφάλεια στους καταναλωτές.

Πέραν αυτού τα σταθερά τιμολόγια διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των μεταβλητών καθώς οι εταιρείες ενέργειας κάνουν και εκπτώσεις για την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών.

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης και η μηδενική χρέωση παγίου, που προσφέρουν προμηθευτές ή και ίδια τιμή ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Στα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι το εύρος της διάρκειας της σύμβασης, όπως η 24μηνη. Στο διάστημα αυτό οι συνθήκες των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να αλλάξουν, να υπάρξουν μειώσεις κι έτσι ο καταναλωτής να μείνει εγκλωβισμένος σε υψηλή τιμή.

Επίσης για να αποχωρήσει πληρώνει και σχετικό πέναλτι.

Ο Αθανάσιος Γκίκας, επικεφαλής της Clarus Energy Services που διαχειρίζεται το εργαλείο σύγκρισης των τιμών ρεύματος allazorevma.gr, μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει πως «για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές της χαμηλής τιμής η λογική επιλογή ανάμεσα στα προγράμματα ρεύματος είναι η σταθερή τιμή. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία και τη μεταβλητότητα των διεθνών τιμών ενέργειας ή της χονδρεμπορικής αγοράς. Στη Γερμανία και την Αγγλία όλες οι εταιρείες διαθέτουν τέτοια ξεκάθαρα σταθερά τιμολόγια και από κει και πέρα ο καταναλωτής επιλέγει τις προσφορές και άλλες παροχές».

Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» και την επεξεργασία στοιχείων του εργαλείου allazorevma.gr προκύπτει πως το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στο σταθερό και το μεταβλητό τιμολόγιο που παρέχει ο ίδιος προμηθευτής ενέργειας κυμαίνεται ετησίως από 35 έως 150 ευρώ.

Πρόκειται για όφελος, υπό τις παρούσες συνθήκες, που αποκομίζουν οι καταναλώσεις των 1.250 kWh ανά τετράμηνο.