Μοναξιά και μοναχικότητα. Αν και ηχητικά μοιάζουν, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τη μοναχικότητα την επιλέγουμε και την απολαμβάνουμε: Δεν είμαστε αντικοινωνικοί, έχουμε φίλους ή και σύντροφο.
Απλά ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) ικανοποιημένοι όταν είναι μόνοι τους.
Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τη μοναξιά, την οποία δεν την επιλέγουμε.
Μπορεί να είμαστε περιτριγυρισμένοι από συγγενείς και φίλους αλλά να νιώθουμε ότι δεν συνδεόμαστε με κανέναν, κάτι που μας δημιουργεί συναισθηματικό κενό, θλίψη ή απεγνωσμένη ανάγκη για παρέα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε όταν είμαστε μόνοι μας, χτίζοντας μία καλή σχέση με τον εαυτό μας είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνουμε.
Τα παρακάτω tips μπορεί να μη μεταμορφώσουν τη ζωή μας εν μιά νυκτί, αλλά θα μας βοηθήσουν να περνάμε και μόνοι μας καλά.
1. Αποφεύγουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους
Εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, όμως είναι καταλυτικό για την ψυχική μας υγεία, ιδίως αν μιλάμε για τη ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι ακόλουθοι δεν φέρνουν την ευτυχία. Ούτε η ατζέντα γεμάτη με πάρτι και κοινωνικές εξόδους.
2. Αποστασιοποιούμαστε από τα social media
Μήπως όταν ασχολούμαστε με αυτά νιώθουμε άγχος ή αίσθημα ανεπάρκειας; Τότε καλό είναι να τα βάλουμε για λίγο στην άκρη. Εξάλλου, δεν έχουμε ιδέα αν όλοι εκείνοι που θαυμάζουμε είναι πραγματικά χαρούμενοι ή απλά δίνουν αυτή την εντύπωση.
Οπότε παίρνουμε μία βαθιά εισπνοή και δοκιμάζουμε να απέχουμε από τα social media για 48 ώρες. Αν πράγματι νιώσουμε καλύτερα, τότε περιορίζουμε την ενασχόλησή μας με αυτά σε 10-15 λεπτά καθημερινά.
3. Κάνουμε ένα διάλειμμα από το τηλέφωνο
Μα μπορεί να μείνει κανείς εντελώς μόνος του όταν υπάρχει το smartphone και οι video-κλήσεις; Δύσκολα. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα είμαστε μόνοι μας, ας δοκιμάσουμε να κλείσουμε το κινητό για μία ώρα και ας αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα, κάνοντας διαλογισμό.
Εναλλακτικά: Παίρνουμε στυλό και σημειωματάριο και καταγράφουμε τις σκέψεις μας ή ζωγραφίζουμε doodlings.
4. Ξεκουράζουμε το μυαλό μας
Μήπως η σκέψη της πλήρους απραξίας μάς προκαλεί ανησυχία; Μάλλον έχουμε καιρό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας κάτι τέτοιο.
Τι κάνουμε αρχικά: Βάζουμε ένα timer για 5 λεπτά χωρίς:
– Τηλεόραση.
– Μουσική.
– Internet.
– Podcasts.
– Βιβλία.
Βρίσκουμε ένα άνετο μέρος για να χαλαρώσουμε, είτε ξαπλωμένοι είτε καθιστοί, και κλείνουμε τα μάτια ή κοιτάμε έξω από το παράθυρο. Το βασικό είναι να μη σκεπτόμαστε απολύτως τίποτα για 5 λεπτά.
Εναλλακτικά: Καταπιανόμαστε με ένα χόμπι ή μία δουλειά σπιτιού, όπως κέντημα ή φασίνα. Ακόμα και μία τέτοια απλή ασχολία μπορεί να ξεκουράσει το μυαλό μας.
5. Βγαίνουμε… ραντεβού με τον εαυτό μας
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να ανακαλύψουμε τι χρειαζόμαστε προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι.
Τι κάνουμε: Φανταζόμαστε ότι έχουμε ραντεβού με κάποιον που θέλουμε πραγματικά να εντυπωσιάσουμε. Πού θα τον πηγαίναμε; Πώς θα λειτουργούσαμε; Τώρα βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση αυτού του προσώπου. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο ή άβολο το να πάμε μόνοι μας σινεμά ή για δείπνο, αλλά θα διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι.
6. Περνάμε χρόνο στη φύση
Αλλο ένα κλισέ, αλλά σωτήριο. Βγαίνουμε στη βεράντα, κάνουμε μία βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο ή πάμε στη θάλασσα. Συγκρατούμε στο μυαλό τις εικόνες, τα τοπία, τους ήχους, τις μυρωδιές από τη φύση, νιώθουμε τον καθαρό αέρα να χτυπάει το πρόσωπό μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι 30 λεπτά την εβδομάδα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και υπότασης.
7. Κάνουμε εθελοντισμό
Μέσω της βοήθειας και της κοινωνικής επαφής μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται η διάθεσή μας, ενισχύεται το συναίσθημα της χαράς, η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση του σκοπού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη νεοζηλανδών επιστημόνων.
Μάλιστα, στην ίδια μελέτη αποδείχθηκε ότι όσοι ήταν εθελοντές για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με εκείνους που ήταν για μικρότερο διάστημα.
8. Εκπαιδεύοντας… την ευγνωμοσύνη μας
Θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας, αν και για πολλούς δεν είναι. Γι’ αυτό, αφιερώνουμε λίγο χρόνο προκειμένου να συντάξουμε μία λίστα (είτε πραγματική είτε νοερή) με όλα όσα έχουμε και για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Την επόμενη φορά που θα νιώθουμε μοναξιά, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας αυτή τη λίστα.
9. Διοχετεύουμε τη δημιουργικότητά μας
Τι ονειρευόμασταν πάντα να κάνουμε αλλά συνεχώς το αναβάλλαμε; Δεν έχει σημασία αν είμαστε καλοί σε αυτό. Το θέμα είναι να κάνουμε κάτι νέο και διαφορετικό, κάτι που να ξεφεύγει από την πεπατημένη.
Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε τοπία, να παίζουμε ένα μουσικό όργανο, να γράφουμε ιστορίες. Μπορούμε να το επιχειρήσουμε μόνοι μας ή να γραφτούμε σε μία τάξη. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας αρέσει, πάμε παρακάτω, βρίσκοντας κάτι άλλο.
10. Ανανεώνουμε τον χώρο μας
Ακόμα και μία πετυχημένη ρουτίνα μπορεί να μας βουλιάξει σε τέλμα, προκαλώντας μας βαρεμάρα. Αναλογιζόμαστε τι λειτουργεί και τι όχι και το αλλάζουμε. Μετακινούμε τα έπιπλα, ή βάφουμε έναν τοίχο. Φτιάχνουμε τον κήπο, καθαρίζουμε και οργανώνουμε τους χώρους μας ή ανακαλύπτουμε ένα καινούργιο στέκι για καφέ.
11. Βγαίνουμε από τη «ζώνη ασφαλείας» μας
Και ενώ όλα ήταν οργανωμένα για τις διακοπές μας παρέα με φίλους ή με τον σύντροφό μας, τελευταία στιγμή όλα ανατρέπονται και μένουμε μόνοι μας. Τι κάνουμε; Σίγουρα όχι πίσω! Πηγαίνοντας διακοπές… με τον εαυτό μας, στην τελική μπορεί να αποδειχθεί μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα, πολύτιμη και μοναδική εμπειρία.