Αν έχετε παρατηρήσει ότι μετά την εμμηνόπαυση δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, δεν είναι η ιδέα σας. Ακόμη και γυναίκες που συνήθιζαν να τρώνε όσο και ό,τι ήθελαν σε μικρότερη ηλικία, μετά τα 50 μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσουν ότι τα ρούχα τους αρχίζουν να… στενεύουν, χωρίς να έχουν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη διατροφή τους. Πού οφείλεται, λοιπόν, η δυσκολία μας να αδυνατίσουμε μετά την εμμηνόπαυση και τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την αύξηση του βάρους μας;

Γιατί αδυνατίζουμε πιο δύσκολα μετά την εμμηνόπαυση;

*Πιο αργός μεταβολισμός

Η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μετά από κάποια ηλικία (λόγω απώλειας μυϊκής μάζας και ορμονικών αλλαγών) είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τείνουμε να παχαίνουμε μετά την εμμηνόπαυση. Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες που παίρνουμε από το φαγητό.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Θα πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας ώστε να παραμείνουμε σε ένα σταθερό βάρος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κάποια πολύ δραστική αλλαγή, αφού 100 θερμίδες λιγότερες καθημερινά είναι αρκετές. Έτσι, θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αρχίσουμε να πίνουμε τον καφέ μας χωρίς ζάχαρη.

*Καθιστική ζωή

Πόνοι, κούραση και η ηλικία που προχωράει μπορεί να μας κάνουν να εγκαταλείπουμε τη γυμναστική και έτσι να μειώνονται οι θερμίδες που καίμε καθημερινά και να αυξάνεται το βάρος μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Κάποιες ασκήσεις που βοηθούν στην αύξηση της ευλυγισίας μας, για παράδειγμα γιόγκα ή πιλάτες, είναι χρήσιμες τόσο στο να έχουμε καλύτερη σωματική κατάσταση όσο και στο να καταφέρνουμε να γυμναζόμαστε και έτσι να διατηρούμε το βάρος μας. Επίσης, το περπάτημα και το κολύμπι είναι δύο πολύ καλές επιλογές για να γυμναζόμαστε χωρίς να επιβαρυνόμαστε.

*Απώλεια μυϊκής μάζας

Κάθε χρόνο χάνουμε, στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή και πριν την έλευσή της, μυϊκή μάζα που αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής μας μυϊκής μάζας. Κάπως έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος καθώς όσο λιγότερη είναι η μυϊκή μας μάζα τόσο πιο χαμηλός είναι ο μεταβολικός ρυθμός. Παράλληλα, όσο λιγότερη γυμναστική κάνουμε τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να χάσουμε μυϊκή μάζα.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Πάντα με την καθοδήγηση ενός διαπιστευμένου γυμναστή, επιλέγουμε ήπιες ασκήσεις με ελαφριά βάρη, ώστε να ενδυναμώσουμε το σώμα μας και να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας πρωτεΐνούχες τροφές, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας.

*Ανεπαρκής ύπνος

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου. Είτε οι γυναίκες έχουν συχνουρία, είτε έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις, είτε υποφέρουν από πόνους, είτε έχουν στρες, όλα αποτελούν λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά τα βράδια. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με τη δυσκολία να χάσουμε βάρος, καθώς η αϋπνία φαίνεται να αυξάνει την όρεξή μας για λιπαρές τροφές.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Αν μας ξυπνάει η ανάγκη μας για τουαλέτα θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά υγρά πριν την ώρα του ύπνου ή να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, αφού κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, ή και οι αλλαγές στις ορμόνες αυξάνουν την ανάγκη για διούρηση στη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες ώστε να κοιμηθούμε: Να μη φάμε βαριά το βράδυ αλλά αντίθετα να πιούμε ένα χαμομήλι ή ένα χλιαρό γάλα, να σβήσουμε όλα τα φώτα (από κινητά, υπολογιστή κ.λπ.), να αερίσουμε λίγο το σπίτι και να φροντίσουμε να μη ζεσταινόμαστε ούτε να κρυώνουμε.