Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καθημερινή απόδοση, την αποκατάσταση των μυών και τη συνολική ευεξία. Έτσι αν δεν κοιμάστε καλά, το σώμα σας σίγουρα θα προσπαθήσει να σας προειδοποιήσει ώστε να λάβετε δράση. Μερικές από τις ενδείξεις, περιλαμβάνουν:

Κοιμάστε πολύ γρήγορα

Ναι, το να κοιμάστε υπερβολικά πολύ γρήγορα μπορεί να είναι μια προβληματική ένδειξη, ακόμα και αν θεωρείται ευεργετικό. Ενώ δεν θέλετε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να σας παίρνει ο ύπνος, δεν θέλετε επίσης να στερηθείτε τόσο ύπνο ώστε να αποκοιμηθείτε σε δευτερολέπτα.

Ειδικά αν κοιμάστε γρήγορα και βαθιά, τότε θα μπορούσε να σημαίνει ότι στερείστε εδώ και καιρό ποιοτικό ύπνο.

Αργείτε να αποκοιμηθείτε

Το να μην μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα είναι επίσης ένα ζήτημα. Μια χαμηλότερη πίεση ύπνου μπορεί να μειώσει τον βαθύ ύπνο και να δυσκολέψει τον ύπνο κατά την κανονική σας ώρα, καθώς και να κοιμηθούμε κοντά στην ώρα του ύπνου.

Κοιτάξτε με προσοχή το πρόγραμμα του ύπνου σας κι αποφύγετε ροφήματα με καφεΐνη που μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους την νύχτα.

Ξυπνάτε συχνά

Εάν ο ύπνος μας είναι κατακερματισμένος και ξυπνάμε ή σχεδόν ξυπνάμε πολύ συχνά, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι χαμηλότερη, ακόμη και αν κοιμόμαστε αρκετές ώρες.

Εάν ο ύπνος σας διαταραχθεί, μπορεί να πάρετε πολύ λίγα οφέλη από τα στάδια του ύπνου, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση και την αδυναμία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τις αρκετές ώρες ύπνου.

Διαρκής κόπωση

Ένα άλλο σημάδι κακής ποιότητας ύπνου είναι να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, όπου ανεξάρτητα από τον επαρκή αριθμό ωρών, είστε ακόμα κουρασμένοι και έτοιμοι να ξανακοιμηθείτε.

Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Εκτός από τον λήθαργο, εάν είστε κυκλοθυμικοί ή ευερέθιστοι ή αν δυσκολεύεστε να εστιάσετε, πιθανότατα έχετε και κακή ποιότητα ύπνου. Το μυαλό και το σώμα σας θα νιώσουν τις επιπτώσεις της κακής ποιότητας ύπνου, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να προγραμματίσετε αρκετό χρόνο για ξεκούραση.