Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιογενείς λοιμώξεις. Αντίθετα, ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να «χτίσετε» ισχυρή ανοσία μετά την λήψη του εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με τον δρ. Christian Benedict, αναπληρωτή καθηγητή νευροεπιστήμης στο Uppsala University στη Σουηδία, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα σχετικό άρθρο στο Lancet Respiratory Medicine.

Αυξημένη αποτελεσματικότητα με τον ύπνο

«Υπάρχουν αρκετές μελέτες από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομάδες που επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται καλά τα βράδια λίγο πριν και μετά τον εμβολιασμό τους κατά των λοιμώξεων από ιούς, όπως η εποχική γρίπη, η ηπατίτιδα Α/Β, παράγουν περισσότερα αντισώματα και ανοσοκύτταρα μνήμης, συγκριτικά με εκείνους που δεν κοιμούνται τόσο καλά» εξηγεί.

«Πιο απλά, φαίνεται πώς είναι πιο προστατευμένοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πολλές ανοσολογικές λειτουργίες εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό και τον κανονικό ύπνο, εξηγεί ο δρ. Christian Benedict.

Τι συμβαίνει στο σώμα με τον εμβολιασμό

Το σώμα σας παράγει πρωτεΐνες κυτοκίνης όταν κοιμάστε και το σώμα σας χρειάζεται περισσότερες από αυτές όταν αναπτύσσεται μια ανοσοαπόκριση. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών, σύμφωνα με την κλινική Mayo, καθώς και αντισωμάτων και κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Όταν εμβολιαστείτε, το σώμα σας βασίζεται στις ανοσολογικές αντιδράσεις για να αναπτύξει ανοσία, μας εξηγεί η βιοχημικός, νευροβιολόγος και μηχανικός αντισωμάτων, δρ. Esther Odekunle.

«Το εμβόλιο είναι μια ουσία που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας για να δράσει και επομένως σας προστατεύει από έναν παθογόνο παράγοντα και ένα παθογόνο είναι οτιδήποτε προκαλεί ασθένεια» αναφέρει η δρ. Esther Odekunle.

«Το όφελος ενός εμβολίου είναι ότι μιμείται μια μόλυνση και ως εκ τούτου παρέχει ανοσολογική προστασία».

Τι γνωρίζουμε για την σχέση εμβολίου και ύπνου

Η ποσότητα του ύπνου που αποκτάτε μπορεί να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού κατόπιν του εμβολιασμού, επηρεάζοντας έτσι το επίπεδο ανοσίας που αναπτύσσετε.

Μάλιστα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νύχτα μερικής απώλειας ύπνου οδήγησε σε 50% μείωση της ανοσολογικής απόκρισης σε εμβολιασμό κατά της γρίπης Α σε σύγκριση με την απόκριση σε εκείνους που διατηρούσαν ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερη δευτερογενή αντίδραση αντισωμάτων σε αντιγόνα ηπατίτιδας Β, πιθανότατα οδηγώντας σε μειωμένη κλινική προστασία.

Ενώ αυτές οι έρευνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ειδικά για την αναπνευστική λοίμωξη της covid-19, τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν την σύνδεση μεταξύ ύπνου και ανοσίας μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.