Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο απλούς και βασικούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς.

Ωστόσο, λίγοι είναι οι άνθρωποι που το κάνουν με τον σωστό τρόπο, όσο συχνά ή όσο θα έπρεπε. «Είτε χρησιμοποιείτε θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου είτε 36 βαθμών είτε κάτι στο ενδιάμεσο, δεν υπάρχει διαφορετική επίδραση. Όλες ήταν αποτελεσματικές στην απομάκρυνση βακτηρίων από τα χέρια» εξηγεί δήλωσε ο Donald Schaffner, διακεκριμένος καθηγητής στο Rutgers.

Έχει να κάνει με το πλύσιμο όχι με την θερμοκρασία

Ενώ μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η θερμοκρασία του νερού σκοτώνει τα βακτήρια στα χέρια μας, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Είναι η πράξη του πλυσίματος που αφαιρεί τους ρύπους, επισημαίνει ο ίδιος.

«Το νερό λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό και ξεπλένει τους οργανισμούς και τα μικρόβια από τα χέρια», εξηγεί ο δρ. Raymond Pontzer,  διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων της UPMC στο Πίτσμπουργκ.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η πραγματική θερμοκρασία του νερού σχετίζεται με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του πλυσίματος των χεριών».

Για την πρόληψη της εξάπλωσης της covid-19, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά το πλύσιμο των χεριών μετά το φύσημα της μύτης, το βήχα και το φτέρνισμα, αφού βρεθείτε σε δημόσιο χώρο, και πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου που είναι άρρωστος.

Ο σωστός τρόπος για να τα πλύνετε

Οι συστάσεις των ειδικών για το σωστό πλύσιμο χεριών, περιλαμβάνουν:

  • Πλύνετε για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα.
  • Χρησιμοποιείστε σαπούνι, καθώς το νερό από μόνο του δεν αφαιρεί τα μικρόβια.
  • Στεγνώστε καλά τα χέρια σας, καθώς η πράξη της τριβής με μια χαρτοπετσέτα αφαιρεί πράγματι μερικά επιπλέον μικρόβια.
  • Αν νιώθετε άνετα με ζεστό νερό, τότε επιλέξτε αυτήν την θερμοκρασία για να τα πλύνετε.
  • Ενυδατώστε τα χέρια σας. Τα άτομα που πλένονται συχνά ή το κάνουν με ζεστό νερό μπορεί να εμφανίσουν σπασμένο και ξηρό δέρμα, το οποίο φιλοξενεί βακτήρια.