Στις 15:00 θα ανακοινωθούν τα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τόνισε πως στις 10:00 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία και θα δώσει το «παρών».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε το πλαίσιο των νέων προνομίων που θα ανακοινωθούν, λέγοντας πως στους χώρους με εμβολιασμένους θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μεικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως στους χώρους με μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.

«Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κοροναϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περεταίρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Η επιτροπή θα συνεχίσει να είναι το επιστημονικό όργανο της πολιτείας

Σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως η επιτροπή θα συνεχίσει να είναι το επιστημονικό όργανο της πολιτείας.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικούς και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρύβεται πίσω από επιστήμονες», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα τόνισε πως υπάρχει μία Επιτροπή Δημόσιας Υγείας η οποία άπτεται γενικότερων θεμάτων δημόσιας υγείας, όπως μπορεί να είναι χρόνια πάσχοντες κλπ.

«Η επιτροπή δεν θα σχετίζεται με την πανδημία. Αυτό το όργανο υπήρχε από τον Μάρτιο του 2020 ωστόσο τότε άλλαξε μία σύνθεση και αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πανδημία».

Πιεστική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Όσον αφορά την Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε πως η κατάσταση εκεί είναι πιεστική, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια.

«Οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διάθεση του δημόσιου και θα αξιοποιούν αν κριθεί απαραίτητο. Έτσι υπάρχει ένας σχεδιασμός ώστε όποιος χρειαστεί νοσηλεία να έχει διαθέσιμη κλίνη».

Όλα τα νέα προνόμια

Η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα για τους εμβολιασμούς θα ξεκινήσει από τις 13 Οκτωβρίου.

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού καθώς παρατηρούνται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση μαζί με την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει τα νέα προνόμια για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι τα εξής:

  • Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα αυτά όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά, αποστάσεις, χορό, κλπ.
  • Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται από κανένα lockdown σε κόκκινη περιοχή, θα μπορούν να κινούνται  κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από 01:00 έως 06: 00  – σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους.

Στους κινηματογράφους και τα θέατρα

Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.

Αυτό σημαίνει πως θέατρα και κινηματογράφοι θα μπορούν να γεμίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν μέσα είτε εμβολιασμένους είτε ανθρώπους που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Πάντως μπορεί να έρχονται νέες ελευθερίες για όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει τους ειδικούς.

Την Τρίτη η Επιτροπή Επιδημιολόγων εισηγήθηκε να παραμείνουν σε κόκκινο βαθμό συναγερμού η Θεσσαλονίκη και ακόμη δέκα περιοχές ενώ αποφάσισε πως πρέπει να ανέβουν επίπεδο επικινδυνότητας στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σέρρες και η Καρδίτσα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί μάλιστα πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν τις γειτονικές Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην συμπρωτεύουσα.

Έτσι, εκτός από Σέρρες και Καρδίτσα, τα μέτρα παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Το τι θα ισχύσει, θα το ξέρουμε την Τετάρτη.

Η κατάσταση με 30 και πλέον νεκρούς τη μέρα δεν είναι υπό έλεγχο, ήδη δεκάδες άνθρωποι διασωληνώνονται ή διακομίζονται σε βαριά κατάσταση όπως το 14χρονο κορίτσι στη Δράμα. Του οποίου οι γονείς ειπώθηκε ότι ήταν αρνητές, το κορίτσι έμεινε σπίτι, και επενέβη εισαγγελέας για να μεταφερθεί με βαριάς μορφής πνευμονίας σε νοσοκομείο, όπου ευτυχώς άρχισε να ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.