Ficus Carica: Το μεσογειακό αυτό φρούτο με την πλούσια, γλυκιά γεύση και την αναμφισβήτητη θρεπτική αξία κατέχει μια σημαντική θέση στη διατροφή μας από τα αρχαία χρόνια.  Ωστόσο, εμείς θα εξετάσουμε τα οφέλη που έχει στο δέρμα και στα μαλλιά όταν χρησιμοποιείται ως καλλυντικό.

Kοκτέιλ ομορφιάς

Αναλύοντας τη σύσταση του σύκου, θα αντιληφθούμε γιατί είναι μια εξαιρετική τροφή τόσο για τον οργανισμό όσο και για το δέρμα μας. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:

* Βιταμίνη C. Η υπερ-αντιοξειδωτική ουσία που ενισχύει το δέρμα ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και στις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

* Βιταμίνη Α. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και αυξάνει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

* Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

* Βιταμίνη Κ. Επιταχύνει την επούλωση μικρών τραυματισμών.

* Πλούσιες ποσότητες μετάλλων, όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, σίδηρος, φώσφορος και μαγνήσιο, που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας, ενώ της χαρίζουν λάμψη και ζωντάνια.

Επιπλέον:

– Χάρη σε όλα τα παραπάνω συστατικά και τα ένζυμα που περιέχει, το σύκο ανακουφίζει και καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και χαρίζει μοναδική αίσθηση δροσιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται ένας εξαιρετικός παράγοντας για συνθέσεις after sun.

– Τέλος, το άρωμά του έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, μειώνει το στρες και προκαλεί ευφορία, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές όταν εισάγεται σε αρώματα και κεριά.

Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κορεατικής έρευνας για την καλλυντική δράση του σύκου είναι πράγματι εντυπωσιακά. Το εκχύλισμά του έδειξε ότι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ρυτίδων καθώς και στη ρύθμιση της παραγωγής μελανίνης, καταπολεμώντας έτσι τις δυσχρωμίες και τις πανάδες που έχουν δημιουργηθεί από τον ήλιο.
Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τη δράση του είναι ότι συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό των κυττάρων και επιπλέον καταπολεμά το περιττό σμήγμα, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για τη μεικτή/λιπαρή επιδερμίδα.

Ελαιο σύκου: Αξία ανεκτίμητη του skincare

Το έλαιό του που προκύπτει με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης από τους κόκκους του χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην περιποίηση από τους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων. Πλέον, στις μέρες μας, η φήμη του ως καλλυντικού έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και το συναντάμε σε:

– Ενυδατικές κρέμες προσώπου και σώματος

– Μείγμα από έλαια περιποίησης

– Αfter sun συνθέσεις

– Σαπούνια

– Κηραλοιφή (συνήθως σε συνδυασμό με μέλι)

– Μάσκα μαλλιών

– Αρώματα

Tip: Επίσης μπορούμε να το προσθέσουμε σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς αφού το προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα.

Οι ποικίλες καλλυντικές δράσεις του σύκου

#Δρα κατά της οξείδωσης

Τα σύκα, και κυρίως τα σκουρόχρωμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως καροτένια (και κυρίως β-καροτένιο), τανίνες, λουτεΐνη, και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η Α και η C, όπως προαναφέραμε. Τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

– Μάσκα σύσφιγξης

Πλένουμε και καθαρίζουμε 2 σύκα. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα ασπράδι αβγού. Ανακατεύουμε καλά και εφαρμόζουμε τη μάσκα ομοιόμορφα σε καθαρό δέρμα. Αφήνουμε να δράσει μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, περνάμε κανονικά στην περιποίηση που κάνουμε συνήθως. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές την εβδομάδα.

#Ιδανικό ως απολεπιστικό

Εκτός από τους κόκκους του, και η φλούδα του έχει απαλές απολεπιστικές ιδιότητες, καθώς περιέχει ενεργά ένζυμα. Ετσι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους συσφίγγοντάς τους αποτελεσματικά και λειαίνοντας την υφή της επιδερμίδας.

– Μάσκα για ένα απαλό, λείο και λαμπερό δέρμα

Πλένουμε καλά 2 σύκα μαζί με τις φλούδες τους και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη. Εφαρμόζουμε αυτό το μείγμα σε καθαρή και ελαφρώς νωπή επιδερμίδα και αφήνουμε να δράσει περίπου 10′. Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και απαλό μασάζ.

#Παράγοντας φωτεινότητας και λάμψης

Χάρη στην αξιόλογη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και Α, είναι πολύ αποτελεσματικό για τη βελτίωση του τόνου της επιδερμίδας και τη μείωση των δυσχρωμιών.

– Μάσκα για ομοιόμορφο τόνο

Ρίχνουμε στο μπλέντερ 4 σύκα μαζί με τη φλούδα τους και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε. Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό δέρμα και αφήνουμε 20′. Στη συνέχεια το αφαιρούμε με χλιαρό νερό και ένα μαλακό βαμβακερό πετσετάκι. Ψεκάζουμε με ένα σπρέι ιαματικού νερού και απλώνουμε ένα ενυδατικό booster. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές την εβδομάδα.

#Συστατικό θρέψης για τα μαλλιά

Συνδυάζοντας τις ιδιότητες της αλόης και του σύκου μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική μάσκα για κατεστραμμένα μαλλιά που χρειάζονται άμεσα ενυδάτωση.

– Μάσκα για λεία και μεταξένια μαλλιά

Σε ένα μπολ λιώνουμε μισό αβοκάντο, μισή μπανάνα και 1/4 φλυτζανιού του τσαγιού έλαιο σύκου (μπορούμε να το προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά καλλυντικά). Ανακατεύουμε καλά ώστε να πολτοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ομοιόμορφο. Προαιρετικά προσθέτουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο, που έχει τονωτικές ιδιότητες για το τριχωτό. Εφαρμόζουμε τη μάσκα σε καθαρά, νωπά μαλλιά και χτενίζουμε προκειμένου να απλωθεί ομοιόμορφα. Τα πιάνουμε σε ένα σινιόν και τυλίγουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη μάσκα να δράσει για περίπου 30′. Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και χρησιμοποιούμε ένα leave in conditioner για έξτρα απαλότητα.

Σημείωση: Ακολουθούμε τον κανόνα που ισχύει για όλα τα σπιτικά καλλυντικά: Προτού τα εφαρμόσουμε στο πρόσωπο καλό θα είναι να κάνουμε μια μικρή δοκιμή σε κάποιο σημείο του σώματός μας, π.χ. στο χέρι μας, για να διαπιστώσουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία.