Σύμφωνα με τον Παγκόσμο Οργανισμό Υγείας, μακρά Covid είναι η πάθηση με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται εντός τριών μηνών από την εκδήλωση επιβεβαιωμένης ή πιθανής λοίμωξης με κοροναϊό, επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες και δεν εξηγείται με άλλες διαγνώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της λοίμωξης ή μετά την ανάρρωση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το μυστηριώδες σύνδρομο, ωστόσο το Reuters παραθέτει όσα γνωρίζουμε ως τώρα:

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης κατάθλιψη, πόνο στο στήθος, διαταραχές της όσφρησης και της όρασης, μυϊκή αδυναμία και αίσθημα παλμών. Η μακρά Covid-19 έχει συνήθως επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και λειτουργικότητα.

Ο ορισμός του ΠΟΥ ενδέχεται να αλλάξει καθώς συγκεντρώνονται νέα δεδομένα. Για τα παιδιά ίσως χρειάζεται διαφορετικός ορισμός, διευκρίνισε ο οργανισμός.

Πόσο συχνή είναι;

Ο ακριβής αριθμός των ασθενών δεν είναι γνωστός, ωστόσο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 270.000 ασθενείς του κοροναϊού, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLoS Medicine, εκτιμούσε ότι το 37% παρουσιάζει τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα. Η συχνότητα του συνδρόμου ίσως είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω Covid-19.

Μελέτη του Χάρβαρντ σε 52.000 ασθενείς με ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη προσέφερε ενδείξεις ότι η μακρά Covid-19 ίσως είναι συχνότερη σε άτομα κάτω των 65 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine.

Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμα ότι οι νέες διαγνώσεις διαβήτη και νευρολογικών διαταραχών είναι συχνότερες μεταξύ των ατόμων που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Lancet, κινέζοι ερευνητές ανέφεραν ότι, 12 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 20 με 30 τοις εκατό των ασθενών με ήπια νόσο και το 54% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ συνέχιζαν να υποφέρουν από προβλήματα στους πνεύμονες.

Σε πόσο καιρό αναρρώνουν οι ασθενείς;

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών ανεξάρτητα του πόσο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη. Στην κινεζική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, το ποσοστό των ασθενών που ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μειώθηκε από το 68% στους έξι μήνες στο 49% στους δώδεκα μήνες.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και να επανεμφανίζονται έπειτα από ένα διάστημα υποχώρησης.

Βοηθούν τα εμβόλια;

Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ασθενείς της μακράς Covid εμφάνισαν βελτίωση μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), για να εκτιμηθεί η επίδραση του εμβολιασμού στα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News