Ξέρατε ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την είσοδο του μωρού στο σπίτι σας, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν είχατε αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ορισμένα πράγματα που λαμβάνατε ως δεδομένα σύντομα θα μοιάζουν σαν να ανήκαν σε μια άλλη ζωή, ενώ πολλές από τις καινούργιες σας εμπειρίες δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα όσα είχατε βιώσει μέχρι τώρα. Και φυσικά, αυτό είναι μέρος της ομορφιάς του να μεγαλώνετε έναν μικροσκοπικό ανθρωπάκο.

7 πράγματα που δεν ξέρατε ότι θα συμβούν μετά το παιδί

Είναι πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύατε

Προφανώς δεν πιστεύατε ότι θα ήταν εύκολο. Όμως μέχρι να περάσετε τα πρώτα σας άυπνα βράδια πάνω από την κούνια του – ή δίπλα στο τηλέφωνο, αφού δεν επέστρεψε στο σπίτι την ώρα που σας υποσχέθηκε ως έφηβος – δεν είχατε ιδέα για το μέγεθος της δυσκολίας.

Θα έχουν τα ελαττώματά σας

Θυμάστε τα πρώτα χρόνια της σχέσης σας με τον σύντροφό σας, όταν σας έλεγε ότι είστε εξαιρετικά ισχυρογνώμων και τον θεωρούσατε υπερβολικό; Τώρα που αυτό το χαρακτηριστικό σας καθρεφτίζεται στον γιο σας, καταλαβαίνετε απολύτως τι εννοούσε. Και δεν σας αρέσει. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αυτές οι αντανακλάσεις να ωθούν τους γονείς στην αυτοβελτίωση.

Είστε οι γονείς σας

Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα, όταν ξαφνικά ακούσατε τον εαυτό σας να λέει: «Δηλαδή αν ο Βαγγέλης πέσει από τον γκρεμό, θα πέσεις κι εσύ;». Ναι, το ξέρουμε, είναι σοκαριστικό. Όλοι μας έχουμε χαρακτηριστικά των γονιών μας, και η ανατροφή ενός παιδιού είναι ακριβώς η στιγμή που όλα τους βγαίνουν στην επιφάνεια. Δεν πειράζει. Φτάνει να έχουμε επίγνωση εκείνων που θέλουμε να κρατήσουμε και εκείνων που είναι προτιμότερο να ξεχάσουμε.

Θα γίνετε μονότονοι

Μιλάτε διαρκώς για το παιδί. Φυσικά και μιλάτε διαρκώς για το παιδί. Μπορεί αυτό να κουράζει τους φίλους σας, όμως για εσάς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Άλλωστε, σε άλλες περιόδους της ζωής σας, δεν αποκλείεται να κάνατε το ίδιο για τη δουλειά ή τις ερωτικές σας σχέσεις.

Γελάτε και κλαίτε διαρκώς

Λένε ότι τα παιδιά είναι ευτυχία, όμως παραλείπουν να αναφέρουν ότι συχνά είναι και εξαιρετικοί κωμικοί. Πραγματικά, το πιτσιρίκι σας κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να γελάσετε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, όμως, θα πιάσετε τον εαυτό σας να γίνεται και πολύ πιο ευσυγκίνητος. Κάθε του πόνος και αποτυχία θα σας επηρεάζει διπλά. Αλλά και οι επιτυχίες του – και κυρίως οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να μεγαλώνει – το πιθανότερο είναι ότι θα συνοδευτούν από αρκετά δάκρυα.

Οι παρέες σας θα αλλάζουν

Αν είστε οι πρώτοι στον κύκλο σας που γίνατε γονείς, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να δημιουργούνται αποστάσεις σε κάποιες φιλικές σχέσεις σας. Είναι φυσιολογικό να σας πληγώνει, όμως στην πραγματικότητα δεν φταίτε ούτε εσείς ούτε εκείνοι. Οι ζωές σας βρίσκονται πλέον σε διαφορετικό μήκος κύματος. Παράλληλα, μαζί με το παιδί θα μεγαλώνει και ο κύκλος σας, ο οποίος σιγά – σιγά θα περιλαμβάνει όλο και περισσότερους γονείς των νέων του φίλων.

Παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες

Κάθε ίχνος ελεύθερου χρόνου σας αφιερώνεται στο παιδί, και τα προβλήματά σας μπαίνουν στο παρασκήνιο. Είναι λογικό ορισμένες στιγμές αυτό να σας επιβαρύνει ψυχολογικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε παρά το ασφυκτικό σας πρόγραμμα, να βρίσκετε λίγο χρόνο και για τις δικές σας ανάγκες. Ναι, μέσα σε αυτές είναι και ένας καφές με τις φίλες σας.