Ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει ήδη ανοίξει για τα άτομα άνω των 50 ετών και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το πώς μπορεί να αισθανθούν αφού τους χορηγηθεί και ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να ακολουθήσουν.

Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα, καθώς νέα μελέτη σε πραγματικές συνθήκες από το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανέλυσε αυτοαναφερόμενα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη «αναμνηστική» δόση.

Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα δεδομένα από 22.191 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τις 12 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2021.

Μόνο το 31% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχαν παρενέργειες κατόπιν της τρίτης δόσης και το 28,3% δήλωσε ότι δεν αισθάνονταν αρκετά καλά για να κάνουν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες, συνήθως την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης (70%), η κόπωση (56%), και οι πονοκέφαλοι (43,4%). Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήπιες παρενέργειες, το 7% περιέγραψε τα συμπτώματά τους ως «σοβαρά», τα οποία το CDC ορίζει ως «πόνο που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων».

Εάν έχετε λάβει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, οι περισσότερες από αυτές τις παρενέργειες πιθανότατα σας ακούγονται οικείες.

«Είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε παρενέργειες παρόμοιες με τις προηγούμενες» επισημαίνει ο ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα δρ Amesh A. Adalja από το Johns Hopkins Center for Health Security. Ο δρ Richard Watkins, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University, συμφωνεί.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για παρενέργειες με μια τρίτη δόση» αναφέρει ο ίδιος.

Ο δρ Richard Watkins εξηγεί ότι η μεταβλητότητα οφείλεται στην ατομική ανοσολογική σας απόκριση. «Η φυσιολογία του καθενός είναι ελαφρώς διαφορετική», μας εξηγεί. Εν ολίγοις: η εμπειρία ενός ατόμου μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τη δική σας.