Μετά την κυκλοφορία των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού ακολούθησαν έντονες συζητήσεις για πιθανές παρενέργειες, ειδικά μετά την δεύτερη δόση. Μάλιστα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επεσήμανε ότι οι παρενέργειες από τη δεύτερη δόση μπορεί να είναι πιο έντονες από αυτές που βίωσαν τα άτομα μετά την πρώτη.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση

Fast forward περίπου οκτώ μήνες μετά και οι συζητήσεις εντείνονται πάλι: H χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, όπως λέγεται η τρίτη δόση, θα χορηγείται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Πιο ήπιες παρενέργειες;

«Πιθανότατα να αναμένετε να έχετε παρόμοια (ή πιθανώς καλύτερη) αντίδραση στην τρίτη δόση του εμβολίου» επισημαίνει ο δρ. William Schaffner, MD, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

«Δεν υπάρχει τάση για περισσότερες ή εντονότερες παρενέργειες συγκριτικά με την πρώτη ή την δεύτερη».

Ο δρ.  Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security, συμφωνεί. «Οι παρενέργειες πιθανότατα θα είναι παρόμοιες με τη δεύτερη δόση για τους περισσότερους ανθρώπους».

«Αν στην δεύτερη δόση τα πράγματα ήταν κάπως δύσκολα, έχετε κατά νου ότι η τρίτη δεν θα είναι τόσο κακή» επισημαίνει. «Μπορεί να έχετε σημαντικά λιγότερες παρενέργειες επειδή υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης».