Το να διατηρούμε την υγεία μας είναι πάντα σημαντικό ενώ όταν μείνετε έγκυος, η διασφάλιση ότι δεν θα αρρωστήσετε μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη έρχεται ήδη με πολλές ενοχλήσεις, όπως πρωινή αδιαθεσία και κόπωση, οπότε μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εποχικής γρίπης, αλλά ίσως αναρωτηθείτε εάν είναι ασφαλές να εμβολιαστείτε ενώ είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια γρίπης συνιστώνται σχεδόν για όλες τις έγκυες γυναίκες.

«Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν αποδειχθεί ασφαλή και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης» επισημαίνει ο δρ Harvey Karp, παιδίατρος.

Τι θέλετε να γνωρίζετε για το εμβόλιο της γρίπης

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σας προστατεύει από τον ιό της εποχικής γρίπης, μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού. Εάν καταλήξετε με γρίπη, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα και πονόλαιμο και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή εάν είστε πολύ μεγάλοι, πολύ νέοι, έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή είστε έγκυος.

Η λήψη του εμβολίου ετησίως είναι σημαντική επειδή ο ιός αλλάζει και αναπτύσσεται, οπότε οι ερευνητές ενημερώνουν τη σύνθεση του εμβολίου. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Μπορώ να το κάνω ενώ είμαι έγκυος;

Η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και συνιστάται. Στην πραγματικότητα, οι έγκυες γυναίκες είναι μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.

«Η γρίπη μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους παρά για τις μη έγκυες γυναίκες», σημειώνει ο δρ Harvey Karp. «Έτσι αν είστε έγκυος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας» επισημαίνει.

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε, προστατεύοντας τόσο εσάς όσο και το μωρό, που μεγαλώνει μέσα σας. Επιπλέον, τα αντισώματα περνούν στο μωρό σας και το προστατεύουν από τη γρίπη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.