«Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να έχει τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ωφέλεια που έχουν οι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε σήμερα μια νέα ελληνική επιστημονική μελέτη για τον εμβολιασμό στη χώρα μας – στην οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην μελέτη αποδεικνύεται πως όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. «Είναι λανθασμένη η εντύπωση πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή υπάρχουν κρούσματα και σε εμβολιασμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μελέτη – Πίνακες

Ακολούθως παρουσιάζεται η αθροιστική επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού, που δείχνει την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ανεμβολίαστος σε σχέση με κάποιον εμβολιασμένο, από κορωνοϊό.

Η καμπύλη επικινδυνότητας στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών.

Αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο – Θανάτοι.

Σημαντική μείωση σε πρόληψη νοσηλείας όσων έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.  

Από 91-98% έχουν προστασία από το να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ οι εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών.  

Αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και μετά την διασπορά της στην κοινότητα.  

Αποτελεσματικότητα του εμβολιού στους πολίτες από την νοσηλεία στις ΜΕΘ, πριν και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

8.400 θανάτους αν δεν είχαμε το εμβόλιο

Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο στις μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες. Το μεγαλύτερο όφελος είναι στους ηλικιωμένους. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους, αλλά και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.