Από τη στιγμή που μια γυναίκα βλέπει δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης, πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό της, και μία από αυτές είναι το πότε θα γεννήσει το μωρό της. Η ημερομηνία τοκετού μπορεί να είναι συναρπαστική και μπορεί να βοηθήσει τη μαμά να αρχίσει να σχεδιάζει τι πρόκειται να κάνει και να οργανωθεί για την άφιξη του νέου μέλους στην οικογένεια.

Μπορεί να αρχίσετε να κάνετε διάφορα «μαθηματικά» στο κεφάλι σας, προσπαθώντας να καταλάβετε πότε θα καταφτάσει το μωρό σας αλλά υπάρχουν τρόποι που είναι πιο σίγουροι τουλάχιστον για να περιορίσετε λίγος τις πιθανές ημέρες.

Αυτές μάλιστα, τις πληροφορίες για τις «προθεσμίες» όπως και το μήνα που βρίσκεστε στην εγκυμοσύνη σας, τις δίνει συνήθως ο γιατρός σας.

Ημερομηνία τελευταίας περιόδου

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει μια εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού στο πρώτο σας ραντεβού και συχνά θα το κάνει βάσει της πρώτης ημέρας του τελευταίου σας εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ενώ μπορεί να φαίνεται περίεργο, η πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης σας θα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη ημέρα της περιόδου σας.

Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 280 ημέρες (40 εβδομάδες) θα υπολογίζονται με βάση αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι γυναίκες τακτικούς κύκλους, οπότε αυτό πιθανότατα θα είναι μια πολύ αόριστη εκτίμηση.

Υπέρηχος για την ημερομηνία τοκετού

Ένας υπέρηχος είναι πολύ πιο ακριβής στον προσδιορισμό της ημερομηνίας τοκετού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε αυτό βασίζονται τις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί για να καθορίσουν σε ποιο μήνα βρίσκεστε και επομένως πότε περίπου θα γεννήσετε.

Με το υπερηχογράφημα θα μετρήσουν το μέγεθος του μωρού. Αυτός είναι ο πιο ακριβής τρόπος προσδιορισμού της κύησης, ειδικά για γυναίκες που έχουν ακανόνιστη περίοδο.

Ενώ αυτή η ημερομηνία τοκετού πιθανότατα θα είναι διαφορετική από την ημερομηνία που δόθηκε με βάση τον τελευταίο εμμηνορροϊκό κύκλο, δεν είναι συνήθως πολύ μακριά.