Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον – ακόμη και τον εαυτό σας – να λέει «πρέπει να βρω τον εαυτό μου» ή «πρέπει να ανακαλύψω ποιος πραγματικά είμαι»;

Το να είμαστε αυθεντικοί σημαίνει να ευθυγραμμίζουμε τις πράξεις μας με τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τις προτιμήσεις και τα κίνητρά μας. Κάτω από την έννοια της αυθεντικότητας βρίσκεται η έννοια του αληθινού έναντι του ψεύτικου εαυτού μας. Οι όροι εισήχθησαν στην ψυχανάλυση το 1960 από τον Βρετανό παιδίατρο Dolald Winnicott, ο οποίος έκανε λόγο για τον αμυντικό μηχανισμό που αναγκάζει τα βρέφη να εγκαταλείψουν τις δικές τους ανάγκες για να ικανοποιήσουν τις συνειδητές και ασυνείδητες ανάγκες των φροντιστών τους (της μητέρας).

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η έλλειψη αυθεντικότητας που προκύπτει από τα χαρακτηριστικά που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε για να είμαστε αρεστοί στις προσδοκίες των ανθρώπων που θεωρούμε σημαντικούς, δημιουργεί αισθήματα υποτίμησης και ανεκπλήρωτου. Η καταστολή των συναισθημάτων και των σκέψεων και η υποταγή στις επιθυμίες των άλλων, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Καρλ Ρότζερς, η ασυμφωνία μεταξύ του πραγματικού εαυτού ενός ατόμου (η πραγματική του συμπεριφορά) και του «ιδανικού εαυτού» του (αυτός που θα ήθελε να είναι) προκαλεί ψυχολογική διαταραχή. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η συνάφεια, η ευθυγράμμιση ή η συνέπεια μεταξύ αυτών των δύο μας, τόσο πιο αυθεντικοί άνθρωποι είμαστε.

Πρακτικές για να γίνετε πιο αυθεντικοί

Οι ακόλουθες πρακτικές για να γίνετε πιο αυθεντικοί βασίζονται στην εργασία του Άλεξ Γουντ και των συνεργατών του για την ανάπτυξη της Κλίμακας Αυθεντικότητας (Wood et al., 2008):

  1. Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας, σε αντίθεση με το να είστε δημοφιλείς
  2. Εστιάστε στο να μάθετε πώς νιώθετε μέσα σας
  3. Παρατηρήστε την ανάγκη να κάνετε αυτό που περιμένουν οι άλλοι να κάνετε
  4. Μην κάνετε αυτόματα αυτό που λένε ή περιμένουν οι άλλοι από εσάς να κάνετε
  5. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να επηρεαστεί από τις απόψεις των άλλων
  6. Στηρίξτε τα πιστεύω σας
  7. Ζήστε σύμφωνα με τις αξίες και τα πιστεύω σας

Τι κερδίζετε με το να είστε αυθεντικοί

Ασκώντας τακτικά τα προαναφερόμενα, θα αγκαλιάσετε σταδιακά την αυθεντική ζωή, θα μειώσετε την αποδοχή των αιώνιων επιρροών και θα αισθάνεστε λιγότερο αποξενωμένοι.

Ως αποτέλεσμα, θα είστε σε θέση να:

  • Αναπτύξετε μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού σας

Έτσι θα αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων, των επιθυμιών και των αναγκών σας.

  • Γίνετε πιο διεκδικητικοί

Και θα μπορείτε να δηλώνετε τις ανάγκες σας με ήρεμο και ελεγχόμενο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε εξουσία και σεβασμό.

  • Καλλιεργήσετε την ικανότητά σας να κάνετε σκόπιμες επιλογές στη ζωή

Δηλαδή, να βλέπετε τον εαυτό σας ως ενεργό στον κόσμο, σε αντίθεση με το να είστε σχετικά παθητικοί.

  • Νιώσετε ικανοί και περήφανοι για τον εαυτό σας

Δηλαδή, θα χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας, θα αναπτύξετε αυτοπεποίθηση, μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας και την ικανότητα να αναιρείτε τα αρνητικά αποτελέσματα της εσωτερικευμένης καταπίεσης, η οποία έχει προκύψει από την παράδοση στις προσδοκίες των άλλων.

  • Αναπτύξετε την ικανότητα για αυτοπροσδιορισμό και αυτοέλεγχο

Μέσω της συνεχούς ενδοσκόπησης και της αυτοεξέτασης, θα είστε σε θέση να ασκήσετε βαθύτερο προβληματισμό, μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη ευθύνη.

  • Αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αντιξοότητες

Αυτό θα το πετύχετε θέτοντας τις προϋποθέσεις για να γνωρίσετε τον εαυτό σας από κοντά, να αντιμετωπίσετε και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της πραγματικής σας ζωής και να εκπληρώσετε την φιλοδοξία σας να γίνετε αυτό που φιλοδοξείτε να είστε.

  • Βελτιώσετε την ικανοποίηση από τη ζωή, την ευημερία και τη βέλτιστη ψυχολογική σας λειτουργία

Εγκαταλείψτε την άνεσή σας καταφεύγοντας στο θάρρος και βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό. Αν δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας, σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.