Όσο και αν δεν θέλετε να το πιστέψετε, το καλοκαίρι αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση και έχει έρθει ο καιρός να αποχωριστείτε τα ανάλαφρα ρούχα που δεν έχουν καμία θέση στη φθινοπωρινή και χειμερινή γκαρνταρόμπα σας.

Η προετοιμασία των ρούχων σας για αποθήκευση (και φυσικά η αποθήκευσή τους) δεν χρειάζεται να είναι μια επώδυνη αγγαρεία. Στην πραγματικότητα, είναι μια καλή πρακτική για διάφορους λόγους. Αρχικά, τα ρούχα σας θα διαρκέσουν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πάτε για ψώνια μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει και πάλι. Επιπλέον, δεν θα τραβάτε τα μαλλιά σας επειδή ανακαλύψατε ότι το αγαπημένο σας σορτς έχει κάποια μυστηριώδη μυρωδιά που συνδέεται με τη λάθος αποθήκευσή του.

Ίσως το πιο σημαντικό, η αποθήκευση των καλοκαιρινών σας ρούχων σημαίνει ότι έχετε αρκετό χώρο στα ντουλάπια σας για τη φθινοπωρινή/χειμερινή  γκαρνταρόμπα σας. Μπορεί να αγαπάτε τα πουλόβερ, αλλά σίγουρα καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τα 5 παρακάτω βήματα και η οργάνωση της ντουλάπας σας θα γίνει παιχνιδάκι.

1. Πλύνετε και στεγνώστε τα ρούχα

Προφανώς το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων σας είναι μια βασική προϋπόθεση προτού τα αποθηκεύσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσετε τους λεκέδες που ίσως είχατε ξεχάσει ότι υπήρχαν και θα τα κρατήσετε σαν καινούργια. Αν δεν έχετε πειστεί μέχρι τώρα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι κάμπιες του σκόρου έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα βρώμικα ρούχα και ειδικά σε αυτά που έχουν λιπαρούς λεκέδες.

2. Χαρίστε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε

Εκείνη η μίνι φούστα που δεν έχετε φορέσει τα τελευταία 10 χρόνια, είναι μάλλον απίθανο να σας φανεί χρήσιμη του χρόνου. Διαλέξτε ποια ρούχα φοράτε και ποια όχι και χαρίστε τα δεύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσετε σημαντικό αποθηκευτικό χώρο.

3. Ξεχωρίστε τα ρούχα

Το αγαπημένο σας σατέν φόρεμα είναι προτιμότερο να το κρεμάσετε σε μια κρεμάστρα μέσα στην ντουλάπα, ενώ τα βαμβακερά κοντομάνικα μπορείτε άνετα να τα διπλώσετε και να τα φυλάξετε στο συρτάρι. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποια ρούχα θα κρεμάσετε και ποια θα διπλώσετε, καθώς και σε ποια ακριβώς συρτάρια και ντουλάπες θα τα αποθηκεύσετε.

4. Αδειάστε και καθαρίστε τους αποθηκευτικούς χώρους

Φυσικά δεν θα φυλάξετε τα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα σε βρώμικους και γεμάτους σκόνη χώρους. Αφού έχετε αποφασίσει ποια συρτάρια και ποιες ντουλάπες θα χρειαστείτε, αυτό που μένει είναι τα αδειάσετε και να τα καθαρίσετε.

5. Προστατεύστε και αρωματίστε τα ρούχα

Ο σκόρος –και συγκεκριμένα οι προνύμφες του- δεν καταστρέφει μόνο τα μάλλινα ρούχα. Μπορεί πράγματι να προτιμά τα ολόμαλλα ενδύματα, αλλά δε θα μείνει καθόλου αδιάφορος μπροστά στο μεταξωτό σας φόρεμα ή τα βαμβακερά σας μπλουζάκια. Γι’ αυτό μην παραλείψετε να προστατέψετε και τα καλοκαιρινά σας ρούχα. Στο εμπόριο θα βρείτε χημικά αντισκορικά, όπως η ναφθαλίνη, η καμφορά κ.λπ. και φυσικά αντισκορικά όπως η λεβάντα, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, το σανδαλόξυλο κ.λπ. Τα χημικά είναι πιο δραστικά και σκοτώνουν τον σκόρο, ενώ τα φυσικά έχουν πιο ήπια δράση και χρησιμοποιούνται κυρίως για να απομακρύνουν τον σκόρο.

Μάλιστα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό αντισκορικό πουγκί. Μαζέψτε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα (π.χ. λεβάντα, βασιλικό, μέντα) και κλείστε σε μικρά πουγκιά μαζί με ξύλα κανέλας. Στη συνέχεια, ρίξτε 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο σας έλαιο πάνω στο ύφασμά τους και τοποθετήστε τα στις ντουλάπες και τα συρτάρια.