Τα πρεβιοτικά αποτελούν μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που λειτουργούν ως τροφή για τη μικροχλωρίδα στο στομάχι. Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου και επίσης απελευθερώνει ενώσεις που έχουν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις για το σώμα. Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν πρεβιοτικά και αυτές περιλαμβάνουν:

Σκόρδο

Αυτό το αλμυρό, γευστικό βότανο διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων, προάγοντας ταυτόχρονα την υγεία του εντέρου.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις που περιλαμβάνονται στο σκόρδο έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι είναι ένα άλλο βασικό τρόφιμο, που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή σας διατροφή. Τα κρεμμύδια είναι «κοντινός» συγγενής του σκόρδου και ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι επίσης πλούσιο σε πρεβιοτικά.

Ενώσεις, όπως η κερσετίνη είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση.

Πράσα

Τα πράσα είναι επίσης «κοντινός» συγγενής με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσφέρουν πολύ παρόμοια οφέλη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ινουλίνη. Είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μας χαρίζουν μέταλλα και βιταμίνες με λίγες μόνο θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, τα πράσα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ. Αυτή η βιταμίνη προάγει την πήξη του αίματος, τον μεταβολισμό των οστών και μια σειρά από άλλες πολύπλοκες λειτουργίες.

Σπαράγγια

Δοκιμάστε να τηγανίσετε αυτό το μοναδικό λαχανικό σε ένα πιάτο ασιατικού στιλ ή να το ψήσετε στη σχάρα. Τα σπαράγγια είναι ιδανικά, καθώς είναι πλούσια σε πρεβιοτικά αλλά αποτρέπουν και την «κόπωση» από μπορεί να προέλθει από την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Λειτουργούν επίσης ως συστατικό σε σούπες ενώ τα τελευταία χρόνια τα ωμά σπαράγγια έχουν γίνει κοινό συστατικό στις σαλάτες.