Οι απλές δουλειές που μπορεί να κάνει το 5χρονο παιδί σας στο σπίτι μπορεί να μη φαίνονται σημαντικές, ωστόσο μπορούν να το διδάξουν πολύτιμα μαθήματα που θα του φανούν χρήσιμα και στη μετέπειτα ζωή του. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να συνεισφέρει πιο πολύ στις δουλειές του σπιτιού.

Ποια οφέλη αποκομίζει το παιδί όταν βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού;

*Αυτοεκτίμηση

Όταν το παιδί κάνει μια δουλειά και την κάνει καλά, θα νιώσει μια αίσθηση επιτυχίας. Άλλωστε, η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού ενισχύει επίσης την ανεξαρτησία του παιδιού. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί να ασχοληθεί με τον χώρο του και τα πράγματά του, ώστε σταδιακά να μάθει ότι πρέπει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις. Όταν το παιδί αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μην εξαρτάται για τα πάντα από τη μαμά και τον μπαμπά, ενισχύεται όχι μόνο η ανεξαρτησία του αλλά και η αυτοεκτίμησή του.

*Οργάνωση

Όταν το παιδί συμμετέχει στις δουλειές, συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται το σπίτι καθαρό και οργανωμένο. Το παιδί θα καταλάβει ότι όταν διατηρεί τον χώρο του τακτοποιημένο θα του είναι πιο εύκολο να βρει πράγματα ή να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του. Μαθαίνοντας στο παιδί σας να μαζεύει τακτικά το δωμάτιό του θα δημιουργήσετε μια καλή συνήθεια που θα το ωφελήσει και στη μετέπειτα ζωή του και θα διατηρείτε το σπίτι σας πιο τακτοποιημένο.

*Αίσθηση ομαδικότητας

Όταν όλη η οικογένεια μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά θα νιώσουν ότι είναι πολύτιμα μέλη της «ομάδας» του νοικοκυριού. Αν το παιδί σάς ρωτήσει γιατί πρέπει να κάνει μια αγγαρεία, εξηγήστε του ότι είναι μέλος της οικογένειας και ότι όλοι στην οικογένεια πρέπει να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

*Υπευθυνότητα

Μέσα από τη βοήθεια που προσφέρουν στις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της υπευθυνότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ολοκληρώνουν τις δουλειές που τους έχουν ζητηθεί και αν αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, να έρχονται αντιμέτωπα με την αφαίρεση ενός προνομίου. Αντίστοιχα, αν φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους, φροντίστε να τα επιβραβεύσετε λέγοντάς τους ένα ειλικρινές «μπράβο».