Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, περιορίζει τις φλεγμονές, έχει αντιγηραντική δράση, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και μας προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η βιταμίνη C αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες, ενώ για τους καπνιστές, είναι 125 mg και 110 mg αντίστοιχα. Επομένως, αν τρώμε τουλάχιστον 2 φρούτα ημερησίως, καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C.

Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C

Πιπεριά τσίλι

143,7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Η πιπεριά τσίλι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο βρήκαν ότι η καψαϊκίνη (μια ένωση στην οποία οφείλει την καυτερή γεύση της η πιπεριά τσίλι) μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.

Ακτινίδιο

92,7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Η τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη μας επιλογή όταν θέλουμε να φάμε φρούτο, όμως το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Μπρόκολο

89,2 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Φράουλα

58,8 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνη C, οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Μάλιστα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνες και τις ελλαγιταννίνες. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχει συνδέσει αυτές τις ουσίες με την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Λαχανάκια Βρυξελλών

85 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Πλούσια σε βιταμίνη C και σουλφοραφάνη, τα λαχανάκια Βρυξελλών αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

Πορτοκάλι

53,2 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Το πορτοκάλι είναι με διαφορά η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C, ενώ παράλληλα περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και φυλλικού οξέος.

Τι να προσέξουμε

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα, όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Επομένως, όταν φτιάχνουμε χυμό πορτοκάλι ή κόβουμε ένα φρούτο, το καταναλώνουμε αμέσως και όχι μετά από μισή ώρα. Επίσης, προτιμάμε τα λαχανικά μας ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.