Η περιήγηση στην παιδική καθημερινότητα κρύβει πολλές προκλήσεις, ακόμα και όταν εμείς, οι μεγάλοι, δεν το συνειδητοποιούμε. Μπορούν μάλιστα, να είναι ιδιαίτερα αγχωτικές και μερικές φορές η βαθιά αναπνοή δεν είναι η λύση που λειτουργεί για τα παιδιά που είναι γεμάτα ένταση.

Όταν τα παιδιά χρειάζονται ανακούφιση, δοκιμάστε μία ή τον συνδυασμό από τις ακόλουθες τεχνικές χαλάρωσης:

Δοκιμάστε μια αντιστροφή

Εδώ και καιρό έχουμε κατανοήσει την ηρεμιστική δύναμη της αντιστροφής, της τεχνικής δηλαδή που μας επιτρέπει να φέρουμε το κεφάλι κάτω από το επίπεδο της κοιλιάς.

Είτε είναι χαλαρώνοντας στην στάση του παιδιού, είτε προτείνετε στο παιδί να λυγίσει τα πόδια του για να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών του, η αντιστροφή του σώματος έχει αποκαταστατική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την ανταπόκριση του σώματος στο στρες.

Οραματιζόμαστε ένα ήσυχο μέρος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οπτικοποίηση είναι ευεργετική για τη μείωση των επιπέδων άγχους. Ζητήστε από το παιδί σας να κλείσει τα μάτια του και να φανταστεί ένα ήρεμο, γαλήνιο μέρος.

Στη συνέχεια, καθοδηγήστε το παιδί, μιλώντας του με ήπιο και απαλό τόνο ώστε να αρχίσει σιγά -σιγά να δημιουργεί μια εικόνα στο μυαλό του για το πώς μοιάζει αυτό το μέρος, τι βλέπει, τι μυρίζει και πώς αισθάνεται να είναι εκεί.

Πίνουμε νερό

Η αφυδάτωση έχει συνδεθεί με μείωση της πνευματικής απόδοσης. Βάλτε στο παιδί ένα ποτήρι με δροσερό νερό και προτείνετέ του να το πιει αργά και σταθερά κάθε φορά. Αν δεν το πιει όλο, δεν πειράζει.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί τους και να παρατηρήσετε την ηρεμιστική επίδραση που έχει στο δικό σας νευρικό σύστημα.