Η ακμή και η ροδόχρους νόσος είναι από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις. Όμως, παρά τον επιπολασμό τους, η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας μπορεί να είναι μια πρόκληση – ειδικά όταν μπερδεύονται μεταξύ τους.

Το πρώτο βήμα για να βρείτε μια αποτελεσματική θεραπεία είναι να γνωρίζετε τι αντιμετωπίζετε. Εάν δεν είστε σίγουροι αν αυτά τα κόκκινα εξανθήματα στο πρόσωπό σας είναι ακμή, ροδόχρους νόσος ή ή λίγο κι από τα δύο, δείτε πώς να το καταλάβετε.

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόσωπό σας

Παρόλο που για πολλούς ανθρώπους η ροδόχρους νόσος χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και με εξογκώματα. Στην πραγματικότητα, ο πιο κοινός υπότυπος της ροδόχρου νόσου – ο τύπος 2 – προκαλεί επώδυνα, κόκκινα εξογκώματα που μοιάζουν πολύ με τα σπυράκια της ακμής.

Πώς, λοιπόν, να ξεχωρίσετε ποιο είναι ποιο;

Τα συμπτώματα της ακμής

  • Διαφορετικοί τύποι ακμής στο δέρμα σας – μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα, σπυράκια ή βαθιές επώδυνες κύστες και οζίδια.
  • Ερυθρότητα μόνο γύρω από τα ξεσπάσματα σας
  • Το λιπαρό δέρμα είναι ιδιαίτερα αισθητό στο μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι σας – εκτός αν η θεραπεία προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα σας
  • Ανώμαλη υφή δέρματος, λόγω κηλίδων ή ουλών που εμφανίζονται όταν η ακμή καθαρίζει

Τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου

  • Εξογκώματα σαν σπυράκια, αλλά χωρίς μαύρα στίγματα
  • Οφθαλμικά προβλήματα όπως κόκκινα μάτια που πονάνε ή κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα
  • Ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου σας όπως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη, ή το πηγούνι
  • Η ερυθρότητα μπορεί να έρθει και να φύγει ή να είναι μόνιμη
  • Διεσταλμένοι πόροι
  • Ορατά αιμοφόρα αγγεία
  • Πολύ ευαίσθητο δέρμα: Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, το μακιγιάζ, το αντηλιακό ή το άρωμα μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, τσούξιμο ή φαγούρα.

Εντοπίστε τι «πυροδοτεί» τα συμπτώματα

Εάν έχετε επιθεωρήσει το δέρμα σας, αλλά εξακολουθείτε να είστε μπερδεμένοι, προσπαθήστε να εντοπίσετε μοτίβα και αιτίες.

Πού και πότε κάνουν εμφανίζονται οι εξάρσεις;

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, τις περισσότερες φορές η ροδόχρους νόσος «πυροδοτείται» από εξωτερικά αίτια και η ακμή από εσωτερικά αίτια. Εάν οι εξάρσεις σας συμβαίνουν μετά από ένα τρέξιμο με κρύο, άνεμο ή όταν πίνετε καφέ, για παράδειγμα, πιθανότατα αντιμετωπίζετε ροδόχρου νόσο. Αν οι εξάρσεις συμβούν γύρω από την περίοδό σας ή μετά από αλλαγή φαρμάκου, πιθανότατα είναι ακμή.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι δύο παράγοντες που παίζουν, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας.

  1. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά η ροδόχρους νόσος διαγιγνώσκεται συχνότερα μετά τα 30.
  2. Το πού εμφανίζονται τα ξεσπάσματα μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό: Η ροδόχρους νόσος συνήθως επηρεάζει το κέντρο του προσώπου – μάγουλα, πηγούνι, μέτωπο, μύτη – αλλά η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο πρόσωπο ή το σώμα σας.

Εξάρσεις ροδόχρους νόσου

Οι εξάρσεις της ροδόχρους νόσου τείνουν να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν παράγοντες όπως το φως του ήλιου, η ζέστη, το κρύο, το άγχος, τα έντονα συναισθήματα, το αλκοόλ, τα ζεστά ροφήματα και τα πικάντικα φαγητά. Επειδή η ροδόχρους νόσος μπορεί όμως να οδηγήσει σε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένα σκληρά προϊόντα περιποίησης του δέρματος (όπως οξέα, θεραπείες ακμής ή ρετινοειδή) προκαλούν επίσης εξάρσεις.

Εξάρσεις ακμής

Η ακμή συνήθως προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή, όπως ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών, στεροειδή και ορισμένα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή, ιδιαίτερα εάν περιλαμβάνει τεστοστερόνη. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η ακμή τους βελτιώνεται με τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων.

Φυσικά, αυτοί οι γενικοί κανόνες δεν είναι ασπρόμαυροι. Είναι επίσης πιθανό να έχετε τόσο ακμή όσο και ροδόχρου ακμή, κάτι που μπορεί απλώς να κάνει όλο αυτό πιο μπερδεμένο και γιατί θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε έναν δερματολόγο για ακριβή διάγνωση.