Το φωτεινό χαμόγελο χαρίζει αυτοπεποίθηση. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε τα δόντια μας χάνουν σταδιακά τη λάμψη τους κι αποκτούν λεκέδες.

Οι κατ’ οίκον θεραπείες για τη λεύκανση των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, υπάρχουν απλοί τρόποι για να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα των δοντιών σας για περισσότερο, μετά την επαγγελματική λεύκανση.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα μυστικά για λαμπερό χαμόγελο:

Πρόληψη λεκέδων στα δόντια

Καθώς μεγαλώνουμε, το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου των δοντιών φθείρεται. Το υποκείμενο στρώμα, που ονομάζεται οδοντίνη, είναι πιο κίτρινο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αποφύγετε να λερώσετε τα δόντια εξαρχής, ειδικά μετά τη λεύκανση. Εάν προσέχετε τροφές και ποτά που αποχρωματίζουν τα δόντια, τα αποτελέσματα της λεύκανσης μπορεί να διαρκέσουν ακόμη κι έναν ολόκληρο χρόνο.

*Αποφύγετε το κάπνισμα και το άτμισμα

Το κάπνισμα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς των δοντιών. Ο καπνός προκαλεί καφέ λεκέδες που διαπερνούν τις αυλακώσεις και τα κοιλώματα του σμάλτου των δοντιών. Οι λεκέδες από καπνό μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν μόνο με το βούρτσισμα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο πιο παγιωμένοι γίνονται οι λεκέδες. Το κάπνισμα προκαλεί επίσης κακή αναπνοή και ουλίτιδα (ασθένεια των ούλων), ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου – όπως της γλώσσας.

*Μην το παρακάνετε με αυτές τις τροφές

Ορισμένες τροφές μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια. Ο καφές, το τσάι και οι κόλες βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας. Ένας άλλος εχθρός των δοντιών είναι οι χυμοί φρούτων. Τα βατόμουρα, τα παντζάρια, η φράουλα και τα βύσσινα θα αφήσουν το χρώμα τους στα δόντια σας. Καταναλώστε τα γιατί κάνουν καλό στην υγεία, φροντίζοντας ωστόσο αμέσως μετά να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό.

*Αλκοόλ με μέτρο

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν συχνά σκούρο χρώμα, αφήνοντας λεκέδες στα δόντια που βάφουν όλο και περισσότερο με κάθε επιπλέον γουλιά. Επιπλέον, το οξύ που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο μετά τη λεύκανση. Ακόμη και το λευκό κρασί θα πρέπει να αποφεύγεται.

*Μην ξεχνάτε την καθημερινή συντήρηση

Μια απλή στρατηγική μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των λευκών δοντιών: το βούρτσισμα. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Οι ηλεκτρικές όσο και οι ηχητικές οδοντόβουρτσες μπορεί να σας φανούν πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές οδοντόβουρτσες στην αφαίρεση της πλάκας και των επιφανειακών λεκέδων στα δόντια. Επίσης, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα καθημερινά.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικές εξετάσεις και επαγγελματικό καθαρισμό. Οι μέθοδοι τριβής και γυαλίσματος που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι μπορούν να αφαιρέσουν πολλούς λεκέδες στα δόντια που προκαλούνται από τα τρόφιμα και τον καπνό.