Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να κάνει τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ασκηθούν. Αλλά ο γιατρός σας μπορεί να ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη δύσπνοια και άλλα συμπτώματα της νόσου.

Η αδράνεια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μείωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της μυϊκής μάζας. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μπορεί η ανάσα σας να «κόβεται» όλο και συχνότερα όταν ασκείστε.

Ως αποτέλεσμα, συνηθισμένες εργασίες όπως ο καθαρισμός του σπιτιού ή το παιχνίδι με παιδιά μπορεί να προκαλέσουν βήχα και συριγμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας, προκαλώντας ολοένα και πιο καθιστική συμπεριφορά, απώλεια ανεξαρτησίας, ακόμη και κατάθλιψη.

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη ΧΑΠ

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο είδος άσκησης, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ, ο γιατρός σας μπορεί πρώτα να σας παραπέμψει σε ένα πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης.

Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε οξυγόνο, ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει οδηγίες για το πώς να αυξήσετε τον ρυθμό ροής οξυγόνου σας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, είναι χρήσιμο να κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ. Εάν γίνονται τακτικά, μπορούν να κάνουν τη σωματική άσκηση ευκολότερη και πιο άνετη.

Στη συνέχεια, επιλέξτε δύο τύπους άσκησης ή δραστηριοτήτων που σας αρέσουν πραγματικά. Πάρτε μαζί σας έναν φίλο που γυμνάζεται τακτικά, για να σας παρακινήσει.

Οι καλές επιλογές για τα άτομα με ΧΑΠ περιλαμβάνουν αερόβιες ή καρδιαγγειακές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις με αντίσταση στο πάνω μέρος του σώματος ή με βάρη που βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιάς, των πνευμόνων και των γύρω αναπνευστικών μυών.

Ακολουθούν 8 κορυφαίοι τύποι άσκησης για ασθενείς με ΧΑΠ:

  • περπάτημα
  • τζόκινγκ
  • σχοινάκι
  • ποδηλασία
  • πατινάζ
  • cardio χαμηλής έντασης
  • κολύμπι
  • προπόνηση αντίστασης (με βάρη χεριών ή ζώνες)

Πάντα να κάνετε ζέσταμα και να stretching πριν από την άσκηση και αποθεραπεία μετά. Αυτό μειώνει το στρες στην καρδιά, τους μυς και τις αρθρώσεις σας.

Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 30 λεπτά άσκησης, 4 φορές την εβδομάδα.

Πώς η άσκηση βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ

Η άσκηση δεν μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη των πνευμόνων, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας αντοχή και να ενισχύσει τους αναπνευστικούς σας μύες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά κι έτσι θα μπορείτε να συμμετέχετε σε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς να χάνετε την αναπνοή σας ή να κουράζεστε.

Για να χτίσετε την καρδιαγγειακή αντοχή και να ενισχύσετε τους αναπνευστικούς σας μύες, χρειάζεται χρόνος. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς και να καθιερώσετε μια τακτική ρουτίνα άσκησης.

Μερικοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να σταματούν τις προπονήσεις τους όταν αναπνέουν καλύτερα. Εάν επιστρέψετε στην αδράνεια, η δύσπνοια πιθανότατα θα επανέλθει.