Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνουν τα επινεφρίδια κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Ωστόσο, το σώμα συχνά απελευθερώνει κορτιζόλη όταν δεν είναι απαραίτητο, οδηγώντας σε περιττό άγχος, στρες και φόβο. Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τη σωματική υγεία προκαλώντας αύξηση βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, αϋπνία και μια ποικιλία άλλων ζητημάτων.

Μειώνουμε φυσικά την κορτιζόλη

Για να ξαναβρείτε την ισορροπία, μειώνοντας φυσικά την κορτιζόλη μπορείτε να δοκιμάσετε:

Αναπνέουμε συνειδητά

Η βαθιά αναπνοή είναι κεντρικό μέρος πολλών τεχνικών χαλάρωσης. Μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος της αναπνοής σας διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές από τις λειτουργίες που συμβαίνουν όταν το σώμα είναι σε ηρεμία.

Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Μετακινούμαστε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κορτιζόλη, διαφορετικά ανάλογα με την ένταση. Η έντονη άσκηση προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης λίγο μετά τη συνεδρία, αλλά τα επίπεδα κορτιζόλης θα πέσουν λίγες ώρες αργότερα.

Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα εγκλιματίζεται στην άσκηση και η απόκριση της κορτιζόλης γίνεται λιγότερο έντονη. Η τακτική άσκηση συμβάλλει επίσης σε άλλους παράγοντες που τείνουν να μειώνουν την κορτιζόλη, όπως η ποιότητα του ύπνου και η γενική υγεία.

Τρώμε ισορροπημένα

Η διατροφή μπορεί επίσης να έχει δραματικές επιπτώσεις στην κορτιζόλη. Η τακτική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης κατά μέσο όρο.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν επίσης να καταστέλλουν την απελευθέρωση κορτιζόλης κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων -όταν πράγματι χρειαζόμαστε την ορμόνη- περιορίζοντας την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις.

Χαμογελάμε παραπάνω

Το γέλιο προκαλεί στην πραγματικότητα πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα. Απαιτεί την πρόσληψη αέρα πλούσιου σε οξυγόνο, ο οποίος διεγείρει τους πνεύμονες, την καρδιά και τους μύες. Το γέλιο ενθαρρύνει επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να προάγουν τη χαλάρωση, η οποία επηρεάζει άμεσα την κορτιζόλη. Και τα ακόμα καλύτερα ναι; Το γέλιο ή έστω το χαμόγελό σας δεν χρειάζεται καν να είναι αληθινό. Ενώ το αυθεντικό γέλιο έχει ισχυρότερα αποτελέσματα, ένα αναγκαστικό γέλιο μπορεί να προκαλέσει περίπου τις ίδιες αντιδράσεις.